D-vitamin

01. december 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

D-vitamin øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af D-vitamin.

 

Kvinder 

Mænd 

1-70 år 

10 µg

10 µg 

> 70 år 

20 µg 

20 µg 

Gravide 

10 µg 

 

Ammende 

10 µg 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendation, 2023

Danskerne får i gennemsnit 4,3 µg D-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 3,9 µg D-vitamin pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 4,8 µg D-vitamin pr. dag. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Vegetarer, ældre samt personer der har mørk hud, eller går tildækket, har øget risiko for D-vitaminmangel.

For meget og for lidt D-vitamin

Hvis man ikke spiser animalske produkter, vil maden i praksis ikke indeholde D-vitamin, og man bør derfor tage D-vitamintilskud.

Kilder og biotilgængelighed

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Fra maj til september er solens stråler kraftige nok til at dække det daglige behov for D-vitamin, mens det ikke er gældende fra oktober til april.

Det er meget svært at få dækket sit behov for D-vitamin via kosten alene. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk som sild, makrel, og laks. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk og æg.

En halv skive rugbrød med 25 g marineret sild dækker ca. 25 % af den daglige anbefaling, mens 25 g gravad laks dækker 75 %. 1/4 liter sødmælk og 20 g ost 45+ dækker 0,85 % af den daglige anbefaling, mens der skal over 2 kg smør til at dække anbefalingen. Mejeriprodukter er derfor ikke relevante kilder til D-vitamin.

Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne D-vitamin fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

D-vitamin nedbrydes ved udsættelse for sollys, men ikke ved kogning og stegning.

Eksempler på D-vitamin i forskellige fødevarer

 

Indhold af D-vitamin pr. 100 g

Laks

30 µg

Sild, marineret

9 µg

Makrel

8 µg

Æggeblomme

5 µg

Æg, friland

2 µg

Kyllingelår

2 µg

Flæskesteg

0,2 µg

Højrebsfilet med fedtkant 

0,7 µg

Smør, saltet

0,4 µg

Ost 45 +

0,3 µg

Sødmælk, økologisk

0,1 µg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Ud over den manglende viden, som NNR2023 angiver i forhold til at afdække vitamin D´s reelle effekt på sygdom, savnes også viden om dyr opdrættet på friland eller lyspåvirket med UV-B stråler indeholder mere vitamin D end øvrig staldopdræt. Siden mennesker danner D-vitamin i huden ved sollys eller UV-B påvirkning, synes det logisk at fx grise også gør det. Der foreligger enkelte pilotprojekter, som peger i den retning.

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...