Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Nudging som del af vægttab

Omgivelser og service har betydning for, hvor meget vi spiser. I vægtabsøjemed kan små ændringer i de fysiske omgivelser, bidrage til en negativ energibalance, og over tid bidrage til vægttab.

Nudging som metode til vægttab

Nudges kan anvendes som et sundhedsfremmende værktøj, idet man tager højde for adfærd. At placere et nudge forudsætter, at man tager højde for de fysiske, sociale og psykologiske aspekter af konteksten.

I forbindelse med vejledning af overvægtige kan det være en god hjælp at anvende veldokumenterede nudges, som kan implementeres i det daglige liv. Et eksempel på dette er størrelsen på den tallerken man spiser af - jo tørre tallerken, jo mere mad kommer der typisk på den (enhedsbias). Man kan derfor med fordel udskifte tallerkner til mindre, i forbindelse med vægttab og ønske om mindre portionsstørrelser. Dette nudge gælder både for private hjem og i offentlige måltider, som fx kantiner.

Ude af øje, ude af sind

Synlighed af fødevarer er ligeledes en parameter man kan ændre på. Det er kendt, at synlighed af en fødevare leder til øget indtag. Et simpelt nudge i hverdagen er at øse tallerkenerne op i køkkenet, og lade gryder mv. blive på komfuret. Mindre synlighed af maden, kan betyde at man spiser mindre.

Synlighed og tilgængelighed af fødevarer fremmer indtag. Pak de søde sager væk - eller lad være med at have det – og gør det i stedet nemt at træffe de sunde valg, ved at have frugt og grønt stående synligt fremme. Er frugt og grønt skåret i stykker, spises der automatisk mere af det. 

Kilder: 

altomkost.dk

Wansink, Brian, and Koert van Ittersum, 2013

"Slim by Design: Serving Healthy Foods First in Buffet Lines Improves Overall Meal Selection", Brian Wansink og Andrew S. Hanks, 2013