Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Ost

FORBRUG
Voksne danskerne spiser i gennemsnit 44 g ost om dagen. Mindre børn (4-9 år) spiser 21 g, mens de større børn (10-17 år) spiser 25 g om dagen. Én skive ost vejer ca. 20 g. Tallene stammer fra undersøgelsen af danskernes kostvaner, hvor gruppen af ost indbefatter alle ostetyper, incl. kvark naturel. Almindelig skæreost (45+) udgør dog over halvdelen af forbruget.

Reference: Danskernes kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet
Læs hele rapporten om Danskernes Kostvaner i boksen til højre

NÆRINGSINDHOLD
Ost er sammen med mælkeprodukter er en vigtig kilde til mange vitaminer og mineraler i kosten, særligt kan fremhæves calcium, riboflavin (også kaldet vitamin B2) og jod, samt protein.

Danskerne får 22 % af deres calcium og 12 % af deres fosfor fra ost. 10 % af proteinindtaget stammer fra ost. Disse næringsstoffer findes uanset om man vælger de magre eller de almindelige varianter af ost. Se mejeriprodukters bidrag til kostens indhold af en række vigtige næringsstoffer i tabellen nedenfor (% af det samlede indtag):

 

 

Protein

B2

Niacin

Folat

B12

Ca

P

Mg

Zn

I

Se

K

Ost

10

8

7

6

8

22

12

3

10

2

6

1

Mælkeprodukter

14
33
10
8
22

37

21

11

12

28

10

16

Mejeri total

 24 41
 17 14
30 59 33 14
22
30 16 17
Reference: Danskernes kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet).

Ost bidrager dog også med en del fedt, og danskerne får 9 % af deres fedt fra ost og 15 % af det mættede fedt stammer fra denne produktgruppe. Om det mættede fedt fra især ost er så skadeligt for vores sundhed som tidligere antaget, er et emne der diskuteres meget, og der bruges også mange forskningskroner på at afklare dette spørgsmål.

FEDT, ENERGI OG OVERFØLSOMHED

De fleste oste har et højt indhold af fedt og af mættet fedt (ca. 64 % af mælkefedt er mættet fedt). De fleste danskere vælger de fede oste. 5 % af kostens samlede energiindhold kommer fra ost.

Mælkeallergi: Ost indeholder mælkeprotein, og da det er mælkens protein mælkeallergikere reagere overfor, kan disse personer hverken tåle mælk eller ost.

Laktoseintolerance: Danske oste indeholder typisk under 0,05 g laktose/100 g. Derfor kan laktoseintolerante spise ost uden at få symptomer.

ANBEFALINGER

Fødevarestyrelsen vurderer, at det ikke er nødvendigt at spise ost for at få calcium nok, hvis man får mælk og mælkeprodukter i de anbefalede mængder. Dem der ikke får mælk eller mælkeprodukter, er det en god idé at spise mager ost.

Er man særligt glad for de federe oste, bør man begrænse indtagelsen af mættet fedt fra andre produkter, fx smør, fløde, kokosolie/-fedt, konfekture, friturevarer, fedtholdige kødprodukter.

I de danske kostråd, er det angivet at der i en sund kost er plads til ca. 25 g mager ost pr. dag.