Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Smør

FORBRUG

Voksne danskere spiser gennemsnitligt 41 g fedtstoffer om dagen, mens børnene spiser 36-37 g. Ca. halvdelen af dette skønnes at være smørfedt. Ca. 75 % af børn, 75 % af voksne mænd og 50 % af voksne kvinder spiser mere fedtstof end anbefalet.

FEDT, ENERGI OG OVERFØLSOMHED
Smør indeholder 82 % fedt, hvoraf 64 % er mættede fedtsyrer. Vælger man at bruge smør i sin mad, anbefaler myndighederne at man begrænser indtaget af mættet fedt fra andre produkter, fx fløde, kokosolie/-fedt, konfekture, friturevarer, fedtholdige kødprodukter og fede oste.

Mælkeallergi: Smør indeholder rester af mælkeprotein, og mælkeallergikere kan derfor ikke tåle smør.
Laktoseintolerance: Smør indeholder 0,7 g laktose/ 100 g. Da man typisk spiser 5-10 g smør ad gangen, vil denne mængde indeholde 0,04-0,07 g laktose, hvilket ikke vil være et problem for laktoseintolerante personer.

ANBEFALINGER
Myndighederne anbefaler at begrænse indtaget af smør og blandingsprodukter til et minimum, da disse produkter bidrager med en betydelig mængde fedt - og især mættet fedt - i danskernes kost, uden at bidrage med særligt mange vitaminer og mineraler.

Reference: Danskernes kostvaner 2011-2013, A.N. Pedersen et al. DTU Fødevareinstituttet, 2015. Læs hele rapporten via linket i boksen til højre