Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Rikke Friis Malver, kostfaglig eneansvarlig i Æblehuset i Herlev: Vi skal udfordre børnene og give dem madmod

Som et indledende spørgsmål til Rikke Friis Malvers oplæg blev alle i salen spurgt, om børn må lege med maden. Størstedelen af de tilstedeværende var enige: Det må de gerne. Og selvfølgelig må de det, bekræftede Rikke, der kalder sig selv for ”madmor” i institutionen Æblehuset i Herlev. For når de leger med maden, oplever de maden med sanserne, og det giver madmod.

Når Rikke skal præsentere børnene for sin mad, inkluderer hun dem i madlavningsprocessen. Madlavning i børnehøjde, kalder hun det. Hun lader dem se, røre og smage de enkelte råvarer – både i rå og tilberedt tilstand. Og hun taler med dem om oplevelsen af maden. Alt dette giver børnene en nysgerrighed for at prøve nye ting, og Rikke har blandt andet med stor succes fået børnene til at flerdoble indtaget af rosenkål.

I Æblehuset eksperimenterer de også med naturen: De laver pesto af ramsløg, tapper birkesaft af birketræerne og bruger brændenælder til madlavningen. I institutionens have bliver der sået, luget og høstet, og i samarbejde med en jæger får børnene lov til at flå, plukke og tilberede fasaner og ænder.

Kort sagt er børnene med i hele processen, og de lærer om, hvor maden kommer fra. Det er superspændende, synes de, og det giver lyst til at smage maden selv. Rikke Friis Malver går op i at rykke børnenes grænser, når det kommer til mad – men lysten skal komme fra dem selv, og de skal ikke presses til noget. Tvang flytter nemlig ingen grænser, men det gør derimod nysgerrighed og inkludering, konkluderede Rikke Friis Malver.

Har du lyst til at følge med i Rikkes madeventyr med børnene i Æblehuset, så kan du følge hende på Facebook og Instagram.