Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Aminosyrers biotilgængelighed

Nettoabsorptionen, altså fordøjeligheden, er i de fleste tilfælde den største årsag til variation i biotilgængeligheden.

Nettoudnyttelsen i kroppen, efter absorption, kan påvirkes af stoffer, der ændrer omsætningen i cellen.
Antinutrients, stoffer der begrænser biotilgængeligheden forekommer naturligt i flere, især vegetabilske, fødevarer. Inhibitorerne er enten naturligt forekommende, dannes under forarbejdning eller forøges i forbindelse med genmodifikation. Nogle få, kendte eksempler er lectiner og trypsininhibitorer i bælgplanter og fytater, især i kornprodukter.

Protein er meget varmestabilt, og er i praksis upåvirket af normal tilberedning

Ref:
FAO Food and Nutrition Paper 92: “Dietary protein quality evaluation in human nutrition”. Report of an FAO Expert consultation, 31 March – 2 april 2011, Auckland, New Zealand. Food and agriculture organization of the United Nations, Rome 2013.
ISBN 978-92-5-107417-6