Zink

01. december 2023

Merete Myrup

Ernæringschef

Merete Myrup

Zink indgår i en lang række enzymer, som har betydning for omsætningen af protein, fedt og kulhydrat. Zink findes i alle vores celler og har stor betydning for bl.a. vækst, reproduktion og immunsystemets funktion.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

Nedenfor ses det daglige anbefalede indtag af zink.

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

4,5 mg 

4,5 mg 

Børn 4-6 år

5,8 mg 

5,8 mg 

Børn 7-10 år 

7,7 mg 

7,7 mg 

11-14 år 

10,8 mg 

11,1 mg 

15-17 år

12,2 mg 

14,0 mg 

18-50 år

9,7 mg 

12,7 mg 

51-70 år 

9,5 mg 

12,4 mg 

> 70 år 

9,3 mg 

12,1 mg 

Gravide 

11,3 mg 

 

Ammende 

12,6 mg 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Danskerne får i  gennemsnit 11,8 mg zink pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 10,2 mg zink pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 13,4 mg zink pr. dag. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper 

Risiko for zinkmangel er meget lille i Danmark, og decideret zinkmangel ude i verden ses mest ved sult og meget ensidig kost.

For meget og for lidt zink

Kød bidrager med 33 % af danskernes zinkforsyning. Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 22 % og brød og kornprodukter med 22 %. Bælgfrugter bidrager også med zink i kosten.

Fjerner man mælkeprodukter og gluten fra kosten, reduceres zinkforsyningen altså med 45 %, som skal hentes ind fra andre produkter. Her vil kød være en vigtig kilde, da ris, frugt og grønt er relativt zinkfattige produkter.

Kilder og biotilgængelighed

Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne zink fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Optagelse af zink er homøostatisk reguleret. Absorptionen af zink er omkring 10-15 % fra et måltid baseret på kornprodukter, mens 20-40% absorberes fra et måltid med animalske produkter. Zinks optagelse hæmmes af fytinsyre, calcium og tanniner. Hæmmet optagelse af zink i mad, der er rig på fytinsyre, ophæves delvist ved højt zinkniveau. Nedbrydning af fytinsyre under hævning, gerne langtidshævning, fermentering og udblødning af fx brød og bælgfrugter fremmer zinkabsorptionen.

Eksempler på zink i forskellige fødevarer

 

Indhold af zink pr. 100 g

Lever fra gris

7 mg

Oksekødsspegepølse

6 mg

Ost, blå- og hvidskimmel 

2 mg

Hakket oksekød, 5-10% fedt 

4 mg

Ost, fast, 30+

5 mg

Æggeblomme

4 mg

Schnitzel fra gris

4 mg

Lammekød

3 mg

Leverpostej 

3 mg

Torskerogn, rå

5 mg

Kyllingelår

2 mg

Æg, friland

1 mg

 Minimælk, 0,5 %

0,4 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af zink pr. 100 g

Hvedekim 

18 mg

Daddel, tørret

5 mg

Hirseflager

3 mg

Havregryn

3 mg

Bulgur

2 mg

Valnød, tørret

3 mg

Grahamsmel

2 mg

Brune ris, rå

2 mg

Rugbrød, fuldkorn

1 mg

Blomkål

0,3 mg

Æble

0,02 mg

Kidney bønner, spiseklare

1 mg

Hvide bønner, kogt

1 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...