E-vitamin

01. december 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

E-vitamin dækker over stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte forskellige former af disse stoffer, der alle har E-vitamins virkning i kroppen. E-vitamin er en antioxidant og modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer, såvel i maden som i kroppens celler. Vitaminet er desuden essentielt for nervefunktionerne i kroppen. Undersøgelser har også vist, at E-vitamin hos ældre kan stimulere kroppens immunsystem, hæmme blodets evne til at koagulere og kræftcellers udvikling.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen 

Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af E-vitamin. 

 

Kvinder 

Mænd 

Børn 1-3 år 

7 α-TE

7 α-TE 

Børn 4-6 år

8 α-TE

8 α-TE 

Børn 7-10 år

9 α-TE

9 α-TE 

11-14 år 

10 α-TE

11 α-TE 

15-17 år

11 α-TE

12 α-TE 

18-50 år

10 α-TE 

11 α-TE 

51- >70 år 

9 α-TE 

11 α-TE 

Gravide 

11 α-TE 

 

Ammende 

12 α-TE 

 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023 

Danskerne får i gennemsnit 8,7 α-TE E-vitamin pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 8,3 α-TE E-vitamin pr. dag og de danske mænd får 9,0 α-TE E-vitamin pr. dag. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

Mangel på E-vitamin ses kun hos personer, der har nedsat optagelse af fedt fra tarmen, ved lægemidler som hæmmer fedtoptagelsen, for tidligt fødte børn og hos folk med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer.

For meget og for lidt E-vitamin

Da E-vitamin både findes i animalske og vegetabilske fødevarer, er det ikke svært at få dækket det anbefalede behov, hvis man fjerner særlige fødevarer fra kosten.

Kilder og biotilgængelighed

De vigtigste kilder i kosten er fedtstoffer, kornprodukter, æg, mælk og ost. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne E-vitamin fra:


*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Absorptionen af de forskellige former for E-vitamin varierer fra 51-86 %. Absorptionen hænger i høj grad sammen med absorptionen af fedt, da E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det er dog vigtigt, at E-vitamin bliver tilført kontinuerligt med kosten.

E-vitamin nedbrydes, når det udsættes for oxygen - og både varme og lys forstærker denne nedbrydning. Kogning og opbevaring kan også have stor effekt på indholdet af E-vitamin i fødevarer. For at få bedst udbytte af fødevarens indhold af E-vitamin, vil det derfor være bedst at indtage den i rå og uforarbejdet stand. Ved fremstilling af olier bliver indholdet af E-vitamin formindsket under raffineringsprocessen. Ved ristning af mandler formindskes E-vitaminindholdet med 80 %. Ved fremstilling af hvedemel reduceres indholdet af E-vitamin med 50 % i forhold til kornet, da både klid og kernen fjernes. Fuldkornsmel har derfor et betydeligt højere indhold af E-vitamin.

Eksempler på E-vitamin i forskellige fødevarer

 

Indhold af E-vitamin pr. 100 g

Torskelever

20 α-TE

Rejer, i lage

4 α-TE

Æg, friland

4 α-TE

Smør, saltet

2 α-TE

Makrel i tomat

2 α-TE

Hakket grisekød, 5-10% fedt 

0,5 α-TE

Ost, fast, 30+

0,4 α-TE

Hakket oksekød, 5-10% fedt 

0,5 α-TE

Lever fra gris

0,2 α-TE

Bryst fra gris

0,1 α-TE

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af E-vitamin pr. 100 g

Solsikkeolie

55 α-TE

Solsikkefrø

37 α-TE

Mandler

24 α-TE

Rapsolie

18 α-TE

Grønkål

5 α-TE

Havregryn

0,8 α-TE

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...