Mælk

FORBRUG

Ifølge undersøgelsen af danskernes kostvaner 2011-2013 får voksne danskere i gennemsnit 304 ml mælkeprodukt om dagen. Betegnelsen ’mælkeprodukt’ dækker både over drikkemælk, fløde og alle de syrnede produkter. Små børn (4-9 år) får 428 ml, mens de større børn (10-17 år) får 407 ml.

De fleste børn får ca. mindst 1 glas mælk om dagen, og 25 % af de voksne får mindre end 1 glas mælk om dagen. Det anbefales at danskerne indtager ¼ - ½ liter mælkeprodukt om dagen.

NÆRINGSINDHOLD

Mælkeprodukter er en vigtig kilde til mange vitaminer og mineraler i kosten, særligt kan fremhæves calcium, riboflavin (også kaldet vitamin B2) og jod, samt protein.

Danskerne får 37 % af deres calcium, 33 % af deres riboflavin, 28 % af deres jod, 22 % af deres vitamin B12 og 21 % af deres fosfor fra gruppen af mælkeprodukter. 14 % af proteinindtaget stammer også herfra. Disse næringsstoffer findes uanset om man vælger de magre eller de almindelige varianter af mælkeprodukter. Se mejeriprodukters bidrag til kostens indhold af en række vigtige næringsstoffer i tabellen nedenfor (% af det samlede indtag):


Protein

B2

Niacin

Folat

B12

Ca

P

Mg

Zn

I

Se

K

Mælkeprodukter

14

33
10
8
22
37
21
11
12
28
10
16
Ost
10
8
7
6
8
22
12
3
10
2
6
1
Mejeri, total
 24  41  17  14  30  59  33  14  22  30  16  17

Derudover bidrager hele gruppen af mælkeprodukter (drikkemælk, fløde, syrnede produkter) med 8 % af danskernes energiindtag, og 8 % af fedtindtaget. 7 % af indtaget af kulhydrat stammer fra denne gruppe, men kun 3 % af danskerens indtag af tilsat sukker kommer fra mælkeprodukter. I forhold til protein, kommer 14 % fra mælkeprodukterne, så sammenlagt med ostens bidrag på 10 %, betyder det at ca. en fjerdedel af danskernes protein-indtag stammer fra gruppen af mejeriprodukter. Protein i mælk er af meget høj kvalitet, idet sammensætningen af aminosyrer er god i forhold til kroppens behov.

Reference: Danskernes kostvaner 2011-2013, A.N. Pedersen et al. DTU Fødevareinstituttet, 2015.
Hent hele rapporten her.

FEDT, SUKKER OG OVERFØLSOMHED

Mælkefedt indeholder ca. 64 % mættet fedt, hvilket er årsagen til at myndighederne anbefaler at vælge de magre varianter af mejeriprodukter. Foretrækker man at drikke sød- og letmælk, bør man fravælge mættet fedt andre steder i kosten. Mælkeallergi: 2-3 % af en fødselsårgang udvikler mælkeallergi. 90 % af disse spædbørn er vokset fra problemet ved 3-års alderen.

Laktoseintolerance: Ca. 5 % af den danske befolkning har laktoseintolerance, og det er hyppigst hos danskerne med anden etnisk baggrund end dansk.

ANBEFALINGER 

Fødevarestyrelsen anser ½ liter mælk dagligt som passende for de fleste danskere. Spiser man sundt og efter kostrådene, vil man dog kunne nøjes med mindre, ca. 250 ml. 

Under 3 % af den danske befolkning spiser fuldstændig efter kostanbefalingerne. Det viste en beregning foretaget på Danmarks Fødevareforskning på grundlag af Kostundersøgelsen i 2000-2002. (DTU Fødevareinstituttet, personlig meddelelse).

Mælk og mejeriprodukter bidrager med betydelige mængder af næringsstoffer i danskernes kost, og har derudover en positiv effekt på forekomsten af en række livsstilssygdomme.
Læs mere om dette i rapporten ’Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark, 2010’ fra DTU Fødevareinstituttet.

 

Links til mere viden:

Mælken.dk

Allergi overfor mælk? 

DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Altomkost.dk