Mælk

FORBRUG

Ifølge undersøgelsen af danskernes kostvaner 2011-2013 får voksne danskere i gennemsnit 304 ml mælkeprodukt om dagen. Betegnelsen ’mælkeprodukt’ dækker både over drikkemælk, fløde og alle de syrnede produkter. Små børn (4-9 år) får 428 ml, mens de større børn (10-17 år) får 407 ml.

De fleste børn får ca. mindst 1 glas mælk om dagen, og 25 % af de voksne får mindre end 1 glas mælk om dagen.

NÆRINGSINDHOLD

Mælkeprodukter er en vigtig kilde til mange vitaminer og mineraler i kosten, særligt kan fremhæves calcium, riboflavin (også kaldet vitamin B2) og jod, samt protein.

Danskerne får 37 % af deres calcium, 33 % af deres riboflavin, 28 % af deres jod, 22 % af deres vitamin B12 og 21 % af deres fosfor fra gruppen af mælkeprodukter. 14 % af proteinindtaget stammer også herfra. Disse næringsstoffer findes uanset om man vælger de magre eller de almindelige varianter af mælkeprodukter. Se mejeriprodukters bidrag til kostens indhold af en række vigtige næringsstoffer i tabellen nedenfor (% af det samlede indtag):


Protein

B2

Niacin

Folat

B12

Ca

P

Mg

Zn

I

Se

K

Mælkeprodukter

14

33
10
8
22
37
21
11
12
28
10
16
Ost
10
8
7
6
8
22
12
3
10
2
6
1
Mejeri, total
 24  41  17  14  30  59  33  14  22  30  16  17

Derudover bidrager hele gruppen af mælkeprodukter (drikkemælk, fløde, syrnede produkter) med 8 % af danskernes energiindtag, og 8 % af fedtindtaget. 7 % af indtaget af kulhydrat stammer fra denne gruppe, men kun 3 % af danskerens indtag af tilsat sukker kommer fra mælkeprodukter. I forhold til protein, kommer 14 % fra mælkeprodukterne, så sammenlagt med ostens bidrag på 10 %, betyder det at ca. en fjerdedel af danskernes protein-indtag stammer fra gruppen af mejeriprodukter. Protein i mælk er af meget høj kvalitet, idet sammensætningen af aminosyrer er god i forhold til kroppens behov.

Reference: Danskernes kostvaner 2011-2013, A.N. Pedersen et al. DTU Fødevareinstituttet, 2015.
Hent hele rapporten her.

FEDT, SUKKER OG OVERFØLSOMHED

Mælkefedt indeholder ca. 64 % mættet fedt, hvilket er årsagen til at myndighederne anbefaler at vælge de magre varianter af mejeriprodukter. Foretrækker man at drikke sød- og letmælk, bør man fravælge mættet fedt andre steder i kosten. Mælkeallergi: 2-3 % af en fødselsårgang udvikler mælkeallergi. 90 % af disse spædbørn er vokset fra problemet ved 3-års alderen.

Laktoseintolerance: Ca. 5 % af den danske befolkning har laktoseintolerance, og det er hyppigst hos danskerne med anden etnisk baggrund end dansk.

ANBEFALINGER 

Fødevarestyrelsen angiver at ca. 250 ml  mager mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Mængden gælder også for børn på 2-5 år. Hvis man ikke spiser ost, bør man i stedet drikke/spise yderligere 100 ml mælk eller mælkeprodukt.

Under 3 % af den danske befolkning spiser fuldstændig efter kostanbefalingerne. Det viste en beregning foretaget på Danmarks Fødevareforskning på grundlag af Kostundersøgelsen i 2000-2002. (DTU Fødevareinstituttet, personlig meddelelse).

Mælk og mejeriprodukter bidrager med betydelige mængder af næringsstoffer i danskernes kost, og har derudover en positiv effekt på forekomsten af en række livsstilssygdomme.

Læs mere om dette i rapporten ’Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark, 2010’ fra DTU Fødevareinstituttet.

 

Links til mere viden:

Mælken.dk

Allergi overfor mælk? 

DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Altomkost.dk