Beregning af fedtafsmeltning ved varmebehandling af kød

Fede kødstykker afsmelter fedt ved tilberedning. Hvis det afsmeltede fedt ikke indgår i retten, kan man beregne retterne på denne måde. Man skal bruge skemaet, hvor man kan aflæse hvor meget fedt, der frasmeltes pr. 100 g.

Fedtafsmeltning i gram pr. 100 gram kød

Tørstegt på pande, stegt i ovn eller kogt
Krebinetter af kød med 11% fedt 0,3
Sprængt nakkefilet 0,4
Okseklump i strimler 0,5
Oksebovklump 0,7
Svinekam uden svær 1,0-1,7
Hakket oksekød 10% fedt 1,1
Oksetykkam 1,5
Nakkefilet  1,5-1,8
Gryderet af nakkefilet i tern 1,9
Oksetykkam i tern 2,0
Okseculotte 2,2
Skinkeculotte 2,4
Rullesteg med svesker 2,4
Krebinetter af kød med 18% fedt  2,6
Hakket oksekød 15% 3,5
Ribbenssteg 3,7-5,2
Flæskesteg af svinekam 4,9-5,5
Flæskesteg af nakkekam 6,2-7,8
Revelsben 8,5
Stegt flæsk af kogestykke  10,8
Bacon* 15,0
Stegt flæsk af stegestykke 22,5
Stegt i lidt fedtstof
Nakkekoteletter, 2 cm tykke stegt i ovn 1,5
Krebinetter af kød med 18% fedt 2,5
Stegt i meget fedt
Krebinetter af kød med 18% fedt 2,7
* Slagteriernes Forskningsinstitut 1995

I nogle kostprogrammer kan man vælge svinefedt/oksetalg og taste minus det antal g fedt, som smelter fra. Det er den nemmeste løsning.