Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Kost og hjerte-kar-sygdom

Årets Ernæringsfokus konference bød på to indlæg om Kost og hjerte-kar-sygdom. Det ene af Jette Heberg med titlen: Kost og hjerte-kar-sygdom – hvad siger forskningen, og hvordan fortolker du den? Det andet med titlen: Nye vinde om kost og kolesterol gav Lotte Juul Madsen.

Iskæmisk hjertesygdom er den hyppigste dødsårsag i Danmark, en ud af tre dør af denne sygdom. De biologiske risikofaktorer er: Alder, køn, arvelighed/genetik, blodtryk, kolesterol og andre sygdomme. Livsstilsfaktorerne er: Rygning, alkohol, fysisk inaktivitet, psykosocial status, uddannelse/indkomst og kost og fedme BMI>30. Med hensyn til forebyggelse er der stærkere evidens for kostens indhold af protein, fuldkorn, middelhavskost, frugt og grønt, fisk og transfedtsyrer, mens der er mere usikkerhed om fedt versus kulhydrat, mættet fedt versus umættet fedt, salt, mejeriprodukter og kød.