Ernæringsfokus konference 2017

Ernæringsfokus 2017 konferencen er nu vel overstået. Vi har fordøjet indholdet fra de forskellige oplæg der fandt sted, og giver nu en opsummering af dem, samt bud på hvordan indsigterne kan bruges i praksis.

 

Tre sygdomme er stadig vestens store plager: Diabetes, kræft og hjertekarsygdomme. Lægerne arbejder på højtryk, og vi spørger os selv; Hvad kan vi, de ernærings- og sundhedsprofessionelle, gøre? Og hvad fortæller den nyeste forskning om kost, livsstil og genetiks indflydelse på sygdommenes udvikling og behandling?

Nedenfor er en liste over opsummeringsartikler for de forskellige emner der blev dækket på konferencen. Klik på titlerne for at læse dem i deres helhed.

Misforståelser i debatten om overvægt

Er overvægt en selvskabt plage eller er der tale om en behandlingskrævende sygdom? 

Tarmflora – det nye sort

Professor Dennis Sandris Nielsen fortalte på Årets Ernæringsfokuskonference om tarm og tarmflora. Her følger highlights fra hans præsentation, der kan bruges i kostrådgivning.  

Knoglerne smuldrer - hvad kan vi gøre?

"500.000 danskere har osteoporose – 350.000 ved det ikke". Sådan indledte Lars Hyldstrup, overlæge, dr. Med. Hvidovre Hospital, sit oplæg 'Knoglerne smuldrer – hvad kan vi gøre?' til dette års Ernæringsfokus konference. Her kan du læse mere om Lars Hyldstrups hovedpointer fra dagen.  

En blodprøve kan afsløre den rette diæt

Adjunkt Mads Fiil Hjorth fra Institut for Idræt og Ernæring, KU fortalte på Årets Ernæringsfokuskonference om helt nye studier der peger på, at en måling af fasteblodsukker og insulin, kan afsløre den individuelle diæt, der vil give vægttab og vægtvedligeholdelse. Her følger highlights fra hans præsentation.  

Kost og hjerte-kar-sygdom

Årets Ernæringsfokus konference bød på to indlæg om Kost og hjerte-kar-sygdom. Det ene af Jette Heberg med titlen: Kost og hjerte-kar-sygdom – hvad siger forskningen, og hvordan fortolker du den? Det andet med titlen: Nye vinde om kost og kolesterol gav Lotte Juul Madsen.  

Kost og kræft

Årets Ernæringsfokus konference: Er sundheden blevet syg? bød på to oplæg om kost og kræft. Kræft er en kompliceret sygdom, der findes i mange forskellige former. Kosten har blandt meget andet indflydelse på udvikling af kræft, men der er noget der tyder på, at det er fraværet af kostfibre, fuldkorn, grønt og frugt, der på kost-siden øger den relative risiko for sygdommen, end tilstedeværelsen af fx forarbejdet kød. Allerøverst på risiko-rangstigen for ”The Global Burden of Disease” ligger rygning og højt blodtryk forfulgt af overvægt og fysisk inaktivitet. 

De sociale mediers magt

Hvor opstår alternative fakta på sundhedsområdet, hvordan opdager man nye trends og hvilke værktøjer findes til at imødekomme og rette misforståelser, myter og fejlagtige kampagner på tværs af sociale medier? Dette forsøgte Robin Juel Johansens, senior social media advisor, Landbrug & Fødevarer at gøre os meget klogere på til den årlige Ernæringsfokus konference. 

Hent præsentationerne:

Tarmflora - det nye sort v/Dennis Sandris Nielsen

En blodprøve kan afsløre den rette diæt v/Mads Fiil Hjorth

Knoglerne smuldrer - hvad kan vi gøre? v/Lars Hyldstrup

Diabetes i praksis v/Lisa Heidi Witt

Kød og kødprodukter i kosten v/Rebekka Thøgersen

Teori reflekterer ikke altid praksis v/Puk Maia Ingemann Holm

Kost og hjerte-kar-sygdom: Hvad siger forskningen, og hvordan fortolker du den? v/Jette Heberg

Nye vinde om kost og kolesterol (kommer snart) v/Lotte Juul Madsen

Misforståelser i debatten om overvægt v/Jens Christian Holm

Vi er alle befængte - og lever godt med det v/Jan Dahl

Sociale mediers magt v/Robin Juel Johansen