Tarmflora – det nye sort

Professor Dennis Sandris Nielsen fortalte på Årets Ernæringsfokuskonference om tarm og tarmflora. Her følger highlights fra hans præsentation, der kan bruges i kostrådgivning.

Der er stigende fokus på tarmfloraens betydning for menneskers sundhed og velvære. Tarmen og dens flora er en forunderlig størrelse, der har brug for mad – rigtig mad for at fungere godt og dermed kunne nedbryde, producere og optage de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Dennis Sandris Nielsen, professor på Københavns Universitet åbnede de faglige indlæg på Ernæringsfokus konferencen:Er sundheden blevet syg?, og han gav et indblik i Tarmflora – det nye sort.

Hovedbudskaber
Tarmens mikroflora spiller en essentiel rolle i modningen af vores immunforsvar. Derfor er spæd- og småbørns kost af stor betydning for udvikling af immunforsvaret.

Ubalance i tarmfloraen har indflydelse på udvikling af en lang række sygdomme, som med tiden er steget i antal: Diabetes type 1, astma, eksem, inflammatorisk tarmsygdom, irritabel tyktarm, kolon-cancer, hjerte-kar-sygdomme, øget skrøbelighed hos ældre, mentale tilstande m.fl.

Der er potentiale for at fremtidens forebyggelse af de nævnte sygdomme starter med analyse af tarmflora og muligheder for forbedringer af den.

God tarm – god helse
Tarmfloraen kan ændres både i en gunstig og ugunstig retning og påvirkes af alder, kolonisering (hvilke typer bakterier) og kost i de første leveår samt forskellige miljøfaktorer som fx inficering med parasitter. Nogle er så heldige, at tarmfloraen bare er god og andre er mere følsomme. En god mikrobiota og flow fremmes af kostfibre/fuldkorn, grønt, fermenterede mejeriprodukter og frugt samt væske og fysisk aktivitet.

Det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer af muligheder på denne front.

Hent præsentationen:

Tarmflora - det nye sort 
v/Dennis Sandris Nielsen