Ernæringsfokuskonferencen 2018

Ernæringsfokuskonferencen 2018 har været afholdt. Her kan du se en lille video fra konferencen og læse opsummeringsartikler for de forskellige emner der blev dækket på konferencen. Klik på titlerne for at læse dem i deres helhed.

Kostparadigmer

Blodsukkerkuren, Sense og plantebaseret kost er alle kostparadigmer, der bliver brugt spalteplads på i ugeblade og aviser. Men ved vi så, hvad paradigmerne går ud på? Ikke nødvendigvis. På dette års Ernæringsfokuskonference satte vi os for at give deltagerne en gennemgang af fordelene og ulemperne ved tre af de kostparadigmer, der gennem et stykke tid har været fokus på i medierne. 

Mad til mavens mikrober – hvad betyder det vi spiser for bakterierne i vores tarm?

Kost, tarmbakterier og sundhed – hvem er vores indre passagerer, og hvad laver de? Vi mennesker har flere bakterier i tarmen, end vi har celler i kroppen. Igennem det seneste årti er det blevet klart, at tarmbakterierne, som lever i symbiose med deres vært, spiller en vigtig rolle for værtens sundhedstilstand. Det fortalte Tine Rask Licht om på årets Ernæringsfokuskonference.

Hvad skal personer med diabetes putte i kurven? – handlingsplan omsat til virkelighed

Der bliver flere og flere med diabetes. Derfor er der lavet en national diabeteshandlingsplan, som skal hjælpe personer med diabetes til at træffe sundere valg, når de køber ind. Tatjana Hejgaard fra Sundhedsstyrelsen fortalte på Ernæringsfokuskonferencen om det relaterede projekt under Måltidspartnerskabet. 

En ny generation af Vidste du at… ser dagens lys

Landbrug & Fødevarers kendte faktaark ’Vidste du at…’ har fået et nyt udtryk, og der er kommet flere anvendelsesmuligheder med materialet. Læs mere om, hvad du kan bruge materialet til i dit arbejde.

Kritisk tænkning

Hvem sætter dagsordenerne inden for ernæring? Hvordan fremmer vi forbrugernes kritiske sans og kommer sundhedsmyterne til livs? Det var nogle af de spørgsmål, der blev diskuteret på konferencens sidste del under overskriften ’Kritisk tænkning’. 

Et kig på fremtidens forbrugere og deres syn på mad og sundhed

De hedder Millennials. De udgør 1,3 mio. mennesker i den danske befolkning, de er 18 til 35 år, og så er de markant anderledes i deres adfærd og forbrug. Hvis de skal nås med valid information om ernæring og sundhed, er det nødvendigt at vide, hvem de er, og hvorfor de gør, som de gør. Forbrugersociolog fra Landbrug & Fødevarer Nina Preus står bag en ny rapport, der kaster lys på de såkaldte Millennials.

Bekymring i tykt og tyndt: Et indblik i sundhedens kulturhistorie

Du kan godt være tyk og samtidig have et godt liv. Det er hovedbudskabet fra Katrine Meldgaard Kjær, kulturforsker fra Syddansk Universitet. Sundhed bør tænkes som noget større og andet end kilo og kalorier. Det er ifølge Katrine Kjær vigtigt at være bevidst om, at normerne i samfundet i høj grad dikterer vores opfattelse af krop og sundhed.

Hent præsentationerne:

Spis efter dit blodsukker v/Christian Bitz

Sense - et redskab til automatisk at spise i retning af de officielle kostråd v/Suzy Wengel

Plantebaseret kost v/Stine Junge Albrechtsen

Hvad skal personer med diabetes putte i kurven? v/Tatjana Hejgaard

Vidste du at... - hvad kan du bruge de nye til? v/Puk Maia Ingemann Holm

Hvordan bliver vi dagsordensættende? v/Cecilia Mandrup

Kritisk tænkning på Sociale medier v/Julia Fennefoss Vollertsen

Et kig på fremtidens forbrugere og deres syn på mad og sundhed v/Nina Preus

Bekymring i tykt og tyndt v/Katrine Meldgaard