Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Sundheden i danskernes kostvaner er status quo

PRESSEMEDDELELSE: Der bliver spist mere sundt på nogle områder, men mere usundt på andre hjemme hos danskerne. Det viser DTU’s undersøgelse af danskernes kost- og motionsvaner, der er blevet præsenteret i dag. Desværre tyder undersøgelsen også på, at danskerne ikke er helt klar over, hvad der er sundt.

Vi spiser mere grønt, men mindre frugt. Vi spiser mere mættet fedt, men mindre sukker. Vi drikker stadig for meget alkohol, men spiser mere fisk.

Det er et broget billede af danskerne kost, man får, når man læser DTU's undersøgelse ”Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013” (DANSDA rapporten), som bliver præsenteret i dag.

For det går ikke entydigt frem eller tilbage med sundheden i kosten. Det er dog tydeligt, at mange danskere bliver påvirket af både kure og madtrends ud over de officielle anbefalinger.

- Hvis men læser DTU’s undersøgelse, får man det indtryk, at danskerne er forvirrede over, hvad der er sundt. Et godt eksempel er frugt og grønt. Indtaget af grønt er steget med 19 pct. hos voksne og 16 pct. hos børn. Det er meget positivt, men samtidig er forbruget af frugt faldet med 16 pct. hos voksne og 6 pct. hos børn. Frugt er sundt, men der har været meget snak om, at frugtsukker er dårligt, så bliver man i tvivl og vælger frugt fra. Det er et problem, siger forhenværende adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Danskernes indtag af mættet fedt er steget. Således overholder kun 3 pct. af befolkningen de anbefalede mængder.

- Der er forskel på fedt, og vi skal have fedt i kosten for at leve sundt. Der er også noget fedt, som er sundere end andet. Samtidig kan kure, der anbefaler et stort indtag af fedt og ingen kulhydrater, gøre, at folk bare spiser løs, siger Karen Hækkerup.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 3.946 danskere i aldersgruppen 4-75 år, men nogle af svarene undrer i Landbrug & Fødevarer.

- Vi kan se i DTU’s undersøgelse, at forbruget af sodavand falder, og at folk angiver, at de spiser mere kød. Det stemmer ikke overens med de tal, vi får fra fødevarebranchen. Her stiger salget af sodavand lidt, og salget af fersk kød og pålæg er stagnerende eller svagt faldende, så det kan godt undre lidt, siger Karen Hækkerup, og fortsætter:

- Selv om det er svært at tolke noget helt entydigt på undersøgelsen, så ser det desværre ikke ud til, at danskerne har fået et mere klart billede af, hvordan man spiser en sund og varieret kost. På nogle områder går det godt, men på andre mindre godt. Det er et problem. Flere og flere danskere bliver overvægtige og får livsstilssygdomme og dårligere livskvalitet. Noget af det skyldes, at danskerne simpelthen er forvirrede over, hvad de skal tro på, når det kommer til sund kost. Det må være der, vi tager fat først, siger Karen Hækkerup.

Læs DANSA rapporten.

For yderlige information:
Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, gennem pressekonsulent Marie Grabow Westergaard, tlf. 3017 8871.

Seneste nyt