Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Kalvelever med bacon, nye løg og ærtepuré

Indmad - mere værdi i kødet

Landbrug & Fødevarer sætter fokus på indmad, der ellers ofte er blevet overset i madlavningen. Opskrifter med indmad har masser af smag, kødet er magert, og det bidrager med protein, vitaminer og mineraler.

Ved at anvende mest muligt af dyret til fødevarer øger vi værdien og bæredygtigheden i produktionen af kød. Og det udløser flere gevinster; dels giver det forbrugerne et bredere udbud af proteinkilder, dels giver det landmanden en bedre økonomi.

Hvad er indmad?
Indmad omfatter de spiselige dele af indvoldene i en slagtekrop (okse, kalv, lam, grise, vildt og fjerkræ). Det er lever, nyre, tunge, blod, brissel, kallun og hjerte. Til indmad hører også bl.a. hoved og hjerne, der ikke er egentlige indvolde. Indmad er let fordærvelig og fjernes derfor fra slagtekroppen hurtigt efter slagtning og lægges på køl; samme hensyn bør tages ved indkøb og opbevaring.

Indmad er billig og mager mad og er samtidig en god kilde til vitaminerne A, D, E og folinsyre.

Indmad var mere in før i tiden
Dengang slagtningen foregik på gårdene, gik man som det første i gang med at piske slagteblodet, så det var klar til blodpølse eller -budding. Blod er en god kilde til protein og jern og blodpølse en skattet spise. Nyrer, lunger og hjerte blev hakket og brugt til finker.

Det er dog få danskere, der i dag spiser indmad jævnligt - selvfølgelig med undtagelse af leverpostejen. Det skyldes, at de ældre generationer er stoppet med at tilberede indmad, fordi at det røg ud af køkkenerne i takt med at andet kød er blevet billigere. Samtidig er de yngre generationer måske ikke er opdraget til at sætte pris på indmad. 

Lever er den form for indmad, der spises mest af i Danmark. Det spises i form af leverpostej, pålægspølser, paté og stegt lever. Lever indeholder meget fosfor og jern og alle B-vitaminer. Nyrer er rige på jern og fosfor, og tunge er proteinrig og fedtfattig.

Fornyet fokus på indmad
Den 23. juni 2018 var Landbrug & Fødevarer afsted til Danmarks største kokkekonkurrence ’Sol over Gudhjem’ for at sætte fokus på indmad. Her blev der med stor velbehag og nysgerrighed smagt på lækre retter med indmad tilberedt af landets bedste kokke. Hvis du også vil prøve dig frem med indmad, kan du læse mere og se opskrifter lige her.

Seneste nyt