Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Bæredygtighed i fugleperspektiv

Et af de mest hotte emner i disse dage er bæredygtighed. Når vi snakker om bæredygtighed, knyttes emnet meget hurtigt til vores forbrug af mad – særligt med fokus på forbrug af animalske fødevarer. Bæredygtighed er en meget kompleks diskussion, der kræver at man stiger op i fugleperspektiv for at få et overblik over, hvilke globale udfordringer vi står overfor, for at kunne fremkomme med relevante løsninger.

Holistisk perspektiv
Den franske forsker Jean-Francois Hocquette på The French National Institute of Agricultural Research arbejder til daglig med muskelbiologi og udvikling af muskler i kvæg. Han deltog i den fælles del af årsmødet i International Meat Secretariat, som Afdeling for Ernæring i Landbrug & Fødevarer deltog i. Jean-Francois tog et kig fra oven på bæredygtighed og præsenterede sin version af de udfordringer, som vi bør forholde os til, og forslag til løsninger, når vi snakker om den globale udfordring, som klimaforandringerne nu engang er.

Jean-Francois Hocquettes betragtninger var bl.a.:

  • Klimabelastningen er for stor til at kunne opretholde klodens økosystemer og dermed kunne brødføde den voksende befolkning med det forbrug, vi har i dag. Den bedste måde - helt overordnet - at reducere klimatrykket på er, at vi på verdensplan får færre børn. Hvert individ er groft sagt en belastning for klimaet.
  • Undersøgelser viser, at de rigeste folk har det største forbrug og dermed er ansvarlige for udledning af større mængder drivhusgas. Derfor bør vi generelt opføre os som mindre ’rige’.
  • Vores generelle forbrug er en belastning for klimaet. Det gælder både forbrug af rejser, boliger, tøj, elektronik, mad, nydelsesmidler mv. Forbrug derfor med omtanke og gør hvad du kan for at sænke forbruget på alle planer.
  • Vi er en voksende befolkning, der ikke kun er voksende i antal men også i kropsstørrelse. Vi spiser altså generelt mere, end vores kroppe har brug for. Spis derfor mindre. Mængden af mad har væsentlig betydning for klimaet. Der er noget, der tyder på, at hvis vi følger De officielle kostråd, er det ikke kun sundt for kroppen, men også bedre for klimaet.
  • Det at have målsætninger øger motivation for at gøre noget. At have en landbrugspolitik er derfor et middel til at fremme en mere bæredygtig produktion. Det er især 3. verdenslande, der ser ud til at kunne drage nytte af politikker om en mere bæredygtig landbrugsproduktion.
  • Det er muligt at brødføde 9 milliarder mennesker, men det er nødvendigt at ændre vores fødevaresystemer. I produktionen er der spild af mad i alle led, men det er hos forbrugerne, at det største madspild finder sted. Der er derfor stort potentiale i at reducere madspild på verdensplan. En reduktion af madspild på 50 pct. ser ud til at kunne imødekomme den forventede befolkningstilvæksts øgede behov for mad.
  • En intensiv produktion af husdyr ser ud til at være den mest bæredygtige produktionsmetode. Dyr i vækst og med den hurtigste vækstrate udleder mindre methan pr. kg produceret kød.
  • Agro-økologien bør udvikles således, at man drager nytte af naturlige processer for at fremme bæredygtighed – der er fem principper i spil, når det gælder opdræt af dyr: Reducer ressourceforbruget i produktionen, sænk forurening ved at optimere systemerne, øg diversitet, styrk dyrenes modstandsdygtighed og dermed sundhed og bevar biologisk diversitet.

Og sidst på Jean-Francois Hocquettes liste over muligheder for at fremme en bæredygtig livsstil er forslaget om at spise laboratoriedyrket kød og protein fra andre kilder end kød. Andre kilder kan være soja- og hvedebaserede produkter, svampe, alger, linser, bønner, insekter og i Japan har man sågar udviklet en burger af soja, steaksauce og ekstraheret protein fra afføring fra mennesker. Velbekomme.

Seneste nyt