Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Nyt Måltidsmærke til daginstitutioner

Den 12. september 2018 lancerede Fødevarestyrelsen Måltidsmærket til daginstitutioner. Alle daginstitutioner med madordning i hele landet har nu mulighed for at tilmelde sig til Måltidsmærket. Målet med mærket er at skabe sunde måltider i daginstitutionerne.

De fleste danskere spiser en stor del af deres mad udenfor hjemmet, og derfor er det netop vigtigt, at disse måltider er af høj ernæringsmæssig kvalitet. For at medvirke til at sikre dette har Fødevarestyrelsen udviklet Måltidsmærket. Måltidsmærket har eksisteret i flere år og det har, indtil nu, været muligt for skoler, ungdomsuddannelser og arbejdspladser at tilmelde sig og anvende mærket.

Den 12. september 2018 lancerede Fødevarestyrelsen, som noget nyt, også Måltidsmærket til daginstitutioner i forbindelse med en konference, der blev afholdt i Odense. Inviteret var kommunale nøglepersoner med ansvar for eller indflydelse på mad og måltider i dagtilbud. Dagen bød på indlæg fra Fødevarestyrelsen om Måltidsmærket samt oplæg om kommuners og daginstitutioners erfaringer med brug af Måltidsmærket i praksis.

I forlængelse af lanceringen afholder Fødevarestyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet i alt ni infomøder i løbet af efteråret 2018 rundt om i Danmark. Formålet er at skabe opmærksomhed blandt madprofessionelle og andre interesserede omkring det nye Måltidsmærke til daginstitutioner og at klæde de fremmødte på til at arbejde med principperne i praksis.

Principperne bag Måltidsmærket bygger på De officielle kostråd, og derfor skal maden være sund og varieret. Der er desuden fokus på, at maden skal være nem at lave. Måltidsmærket omfatter det samlede madudbud, og det er frivilligt at anvende mærket.

Der er udviklet specifikke guides til skoler og ungdomsuddannelser/arbejdspladser, som skal følges af de, der har valgt at bruge Måltidsmærket. Disse guides giver konkrete redskaber til at efterleve principperne bag mærket for køkkenpersonalet. I forbindelse med lancering af Måltidsmærket til daginstitutioner er der tilsvarende udviklet en guide, som beskriver principperne for alle de måltider, der serveres i løbet af en institutionsdag - altså morgenmad, frokost og mellemmåltider samt principper for drikkevarer, søde sager og brug af kød i madlavningen. Guiden er tilpasset behovene for mad og drikke hos børn mellem 1-6 år, er baseret på undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet og er afprøvet af daginstitutioner.

Alle institutioner med madordning - uanset om daginstitutionen er stor eller lille, og uanset om institutionen får leveret mad fra et eksternt produktionskøkken eller ej - kan tilmelde sig og markedsføre sig med Måltidsmærket. Måltidsmærket til daginstitutioner erstatter Fødevarestyrelsens tidligere publikation Det fælles frokostmåltid – anbefalinger og inspiration til sund mad til børn i daginstitution.

Det er gratis for arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og daginstitutioner at tilmelde sig og markedsføre sig med Måltidsmærket. De, der tilmelder sig, vil få tilsendt en gratis startpakke med materialer til markedsføring. Der er desuden udarbejdet elektronisk markedsføringsmateriale.

LÆS OGSÅ:

Måltidsmærket på ernæringsfokus

Læs mere om Måltidsmærket (Fødevarestyrelsen)

Se ”Guide til sundere mad i daginstitutioner” (Fødevarestyrelsen)

 

Seneste nyt