Madglade børn undgår madspild på Madskoler

Børn på Madskoler lærer at tilberede sund, varieret og velsmagende mad fra bunden og beskæftiger sig med sundhedsrelaterede emner gennem sjove lege og aktiviteter. I løbet af ugen bliver børnene bl.a. klogere på emnet madspild og lærer i denne forbindelse at lave mad med brug af rester. Madskoler giver dermed børnene lyst til at træffe sunde madvalg og de får konkrete redskaber til at leve mere bæredygtigt.

Mindre madspild på Madskoler

Foruden madlavning indeholder Madskoler også forskellige undervisnings-elementer. Et af de faste temaer i undervisningen hvert år er madspild, hvor børnene får konkrete redskaber til at begrænse madspild. Derudover lærer børnene at lave mad med brug af rester, for dermed også i praksis at se, hvordan man de kan undgå at overskydende mad ender i skraldespanden.

Ved at lære børnene at spise mad, der lægger sig op ad De officielle Kostråd, og undervise børnene i at begrænse madspild, giver Madskoler ikke kun børnene redskaber til at træffe sunde madvalg men også til at have en mere bæredygtig livsstil generelt.

Landsholdskok udvikler opskrifterne

På Madskoler lærer børnene at lave sund, varieret og velsmagende mad. Der udvikles hvert år nye opskrifter til Madskoler, som samles i opskrifthæftet Madbogen. Basale madlavningsteknikker lærer børnene at lave mad fra bunden og de stifter bekendtskab med et stort udvalg af danske råvarer. Alle børn, der deltager på Madskoler, får et eksemplar af opskrifthæftet Madbogen med hjem, så de kan arbejde videre med maden derhjemme.

Maden på Madskoler er i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens officielle kostråd og er derfor sund, varieret med indehold af mange forskellige fødevarer. Hovedmåltiderne er Nøglehulsmærkede. For at sikre at maden samtidig er velsmagende har Madskoler allieret sig med mesterkok Per Thøstesen, som udvikler opskrifter til Madbogen i fællesskab med tre børn, der tidligere har deltaget på en Madskole. Per Thøstesen er kok for Danmarks herrelandshold i fodbold og ejer af restauranten Bistro Boheme i København. I 2019 får børnene på Madskoler mulighed for at prøve kræfter med bl.a. opskrifterne ”Hulk´s morgenpandekage med jordbær” og ”Terminatoræg med hakket oksekød”.

På Madskoler opfordres børnene til at smage på maden, som spises ved et fælles måltid. Der er naturligvis ingen, der tvinges til at spise mad, som de ikke kan lide.  Madskoler håber på at inspirere børnene til at træffe sunde madvalg. Det forsøger vi at gøre ved at lære børnene at lave sund og velsmagende mad, at lære børnene om forskellige råvarer, og give dem viden som sundhedsrelaterede emner i de lege og aktiviteter, der foregår på Madskolen.

Kort om Madskoler

Madskoler er et sommerferietilbud for børn i alderen 8-12 år og forløber over en uge – mandag til fredag i dagtimerne. På hver Madskole deltager der typisk 16-20 børn og 4-5 frivillige instruktører. Formålet med Madskoler er at lære børn om sund kost og motion på en sjov, aktiverende og lærerig måde. Madskoler arrangeres af børne- og ungdomsorganisationen 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000.

Der er fortsat enkelte Madskoler med ledige pladser i sommerferien 2019 – se hvilke her