Er du sundhedsplejerske, eller arbejder du med børn og mad?

… Så kan det være, at du er interesseret i nogle af vores mange materialer om sund mad og ernæring til børn. ’Mad til børn’, ’Kick i madpakken’ og ’Vidste du, at…’ er nogle af de meget populære materialer, som du nemt og gratis kan downloade eller bestille på www.ernæringsfokus.dk. Læs mere om materialerne her.

Barnets ernæring er af afgørende betydning for dets vækst, trivsel og sundhed generelt. Hos Landbrug & Fødevarer har vi udviklet en række materialer om mad og ernæring til børn fra 4 mdr. til de større børn i skolealderen. Materialerne er målrettet forældre og giver konkret viden, som er i overensstemmelser med de officielle anbefalinger samt inspiration i form af sunde og velsmagende opskrifter.

Materialerne bruges allerede af mange fagprofessionelle, herunder især sundhedsplejersker, der spiller en stor rolle igennem deres kontakt med børnefamilierne.  Nedenfor kan du se en gennemgang af vores materialer om sund mad til børn.

Mad til børn – gode råd og godt at vide

'Mad til børn' er et gratis materiale udviklet af Landbrug & Fødevarer for Mejeriforeningen. Materialet er særligt tiltænkt nye forældre, der ønsker kort og overskuelig vejledning i barnets ernæring. Materialet består af et hæfte i A5-format samt tilhørende køleskabsplancher.

Materialet behandler alle de centrale emner for barnets ernæring fra 0 til 6 år, ligesom der gives gode råd om familiens måltider, kræsenhed, mælk og madpakker samt forældrenes opgave som rollemodeller.

For at sikre fagligheden er der ved udvikling af materialet konsulteret en sparringsgruppe bestående af tre sundhedsplejersker samt en klinisk diætist med stor erfaring i kommunikation om mad til børnefamilier. Indholdet er i fuld overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger for mad til børn.  

Du finder ´Mad til børn´ her, hvor du både kan downloade og bestille folderen.

Vidste du, at…

I vores serie ”Vidste du, at…” har vi sunde dagskostforslag til børn. Arkene viser en sammenligning af energiindholdet i forskellige retter, der indgår i et sundt dagskostforslag, med energiindholdet i fødevarer med tomme kalorier fx kiks og lakridser. Fx kan du se, hvor meget energi 70 gram slik og et glas sodavand bidrager med sammenlignet med en traditionel frokost tallerken.

På bagsiden finder du ingredienserne til måltiderne samt gode tips og informationer om kostanbefalinger til de mindre børn. Vi har et ark, der er målrettet de 3-5-årige børn samt et ark, der er målrettet de 6-9-årige børn.

Foruden arkene i serien ”Vidste du at… tomme kalorier” har Landbrug & Fødevarer udviklet et helt nyt ark: ”Vidste du at… portionsstørrelser”. Arket viser et dagskostforslag til en familie på fire personer bestående af et barn på 3-5 år, et barn på 10-13 år, en kvinde og en mand. Arket kan bruges som et udgangspunkt for en snak om portionsstørrelser og måltidernes sammensætning og indhold. Arket giver en visuel præsentation af forskellige måltider med et givet energiindhold, og selve dagskostforslaget er i tråd med De officielle Kostråd.

Du finder vores ’Vidste du, at…’ her.

Kick i madkassen

Kick i madkassen giver 39 siders opskrifter til sunde madpakker, der hitter hos børnehave- og skolebørn. Opskrifterne rummer alt fra rugbrød, salater, sandwiches til fyldt brød – og med appetitlige billeder selvfølgelig.

Du finder ’Kick i madkassen’ her.

Viden og artikler om mad til børn

Ud over vores mange materialer kan du også finde en masse viden og artikler om mad til børn på vores hjemmeside madtilborn.dk. Her kan du bl.a. andet få svar på, om plantebaserede drikke kan erstatte mælk til børn, og læse mere om, hvordan man spiser efter kostrådene.  

Klik her og læs alle artiklerne.