Vælg sundere mad- og drikkevarer med Indkøbsguiden

Det første konkrete og handlingsanvisende støtteværktøj er nu en realitet. Indkøbsguiden ’Vælg sundere mad- og drikkevarer’ er udviklet af Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen. Guiden er, som en del af projektet, blevet opdateret og har fået nyt visuelt udtryk.

I Danmark lever mere end 250.000 mennesker med diabetes, heraf ca. 90 % med type 2-diabetes, mens 10 % har type 1-diabetes og andre typer af diabetes. Uanset hvilken type diabetes man har, kræver sygdommen et stort overblik over, hvordan man holder blodsukkeret stabilt, herunder hvordan der vælges sunde mad- og drikkevarer.

Et godt redskab
Indkøbsguiden kan være en hjælp, når du rådgiver og vejleder borgere, fx med diabetes, om mad- og drikkevaner. Her støder du formentlig ofte på behovet for at gøre det sundere valg af mad- og drikkevarer konkret og handlingsanvisende. For det kan være en udfordring for borgere at træffe de rigtige valg på supermarkedets hylder, hvis ikke de har kendskab til varernes sammensætning af fedt, sukker og kostfibre.

Gennem 17 fødevaregrupper med billeder af helt almindelige varer guides borgeren til at vælge fødevarer med Fuldkornslogoet og Nøglehulsmærket, og til at tage et kig på næringsdeklarationen for at rette opmærksomheden på varens indhold af fedt, sukker, sukkerarter og kostfibre.

Indkøbsguiden er en generel og anvisende guide. Dertil har man i den individuelle rådgivning mulighed for at uddybe anbefalingerne for de borgere og patienter, det måtte være relevant for. Så Indkøbsguiden vil med fordel kunne ’foldes ud’, så den tager afsæt i den enkeltes situation, muligheder og behov.

Indkøbsguiden er udviklet af Diabetesforeningen og Sundhedsstyrelsen. Guiden er relanceret som en del af projektet ’Sunde fødevarer til mennesker med diabetes’, som er et af initiativerne i den nationale diabeteshandlingsplan.

Indkøbsguiden kan bestilles på netbutik.diabetes.dk eller på kfsbutik.dk. Her finder du også link til mobilvisning af indkøbsguiden.

Der kommer mere
Projektet ’Sunde fødevarer til mennesker med diabetes’ vil i løbet af 2019 udvikle flere støtteværktøjer, der gør det nemmere at vælge sundere mad- og drikkevarer. Ideer og kommentarer sendes til projektleder fra Kost og Ernæringsforbundet Karina Kyhn Andersen på kka@kost.dk

FAKTA om diabetes
Ca. 250.000 danskere har diabetes, heraf har ca. 90 % type 2-diabetes (kilde: Register for Udvalgte Kroniske Sygdomme, 2016).

I 2030 forventes over 400.000 danskere at have diabetes (kilde: Statens Institut for Folkesundhed, SDU)

Diabetes koster hvert år det danske samfund ca. 3,2 mia. kr. i behandling, pleje og tabt produktion (kilde: Sundhedsstyrelsen (2015): Sygdomsbyrden i Danmark – sygdomme) 

Bestil en trykt Indkøbsguide her:

https://kfsbutik.dk/da/produkter/221-indkobsguide.html

https://netbutik.diabetes.dk/