Bæredygtig kost skal fokusere på 4 ting

Bæredygtig kost skal fokusere på både sundhed, klima, kultur og økonomi. Sådan lød meldingen fra en anerkendt international forsker onsdag den 28. august til et symposium på Københavns Universitet. Læs mere om udmeldingen her.

Københavns Universitet stod bag symposiet ’Sustainable and healthy foods for the future’, der blev indledt af Nicole Darmon fra forskningsinstitutionen INRA. I sit foredrag kom hun ind på, hvordan det både er muligt at reducere klimaaftrykket af vores fødevareindtag uden at komme til at mangle næringsstoffer og få den størst mulige del af befolkningen med, da madkulturen ikke nødvendigvis vil skulle ændres markant.

De resultater, Nicole Darmon præsenterede, var baseret på franske kostundersøgelser og viste, at der er utrolig stor variation i klimaaftrykket af den kost, de franske forbrugere vælger i dag. Ved at sammenligne kosten hos dem, der valgte fødevarer med det laveste klimaaftryk og dem, der valgte fødevarer med det højeste klimaaftryk, kunne forskerne konkludere, at det er muligt at reducere klimabelastningen fra vores fødevarer med 30-40% uden at give afkald på vigtige næringsstoffer og uden at ændre radikalt ved madkultur og madvaner.

Der skal ske mindre ændringer i kostsammensætningen, f.eks. skal vi spise mere frugt og grønt, flere stivelsesholdige produkter, mindre kød, og færre snacks og slikprodukter. Mejeriprodukter kan indtages på nogenlunde på samme niveau som i dag –  dog med en forskydning mod lidt mindre ost og lidt mere mælk og yoghurt.

Nicole Darmon fastslog, at det ikke er nødvendigt at blive vegetar/veganer eller på anden måde ændre dramatisk på sine kostvaner, men at små justeringer kan give resultater. På den måde sikrer man, at flere befolkningsgrupper kan ’være med’, både hvad angår økonomi og madvaner.

De franske resultater blev understøttet af helt nye data fra det store europæiske SusDiet-projekt, hvorfra hun også viste nogle indledende resultater.  Nicole Darmons hovedkonklusion var, at man skal inkludere både sundhed, klima, kultur og økonomi, når man taler om bæredygtig kost, hvilket også er sådan, FAO definerer begrebet i deres rapport fra 2010 (Burlingame et al. 2010, FAO).