Madpakker hitter stadig

Mange forældre bekymrer sig om deres børns madpakker. Får børnene nok energi til dagen? Kan de lide madpakken? Er de sunde? Men hvordan står det egentlig til med madpakken? Det har Landbrug & Fødevarer kigget nærmere på via en spørgeskemaundersøgelse, som viser, at der er masser af gode sager i børnenes madpakker, og at rugbrød fortsat er en populær madvare i børnenes madkasser.

Madpakken fører

Hele 68 % af børnene spiser medbragte madpakker til frokost, og 58 % tager madpakke med 5 dage om ugen. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af Norstat i maj 2019 for Landbrug & Fødevarer på et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18-70 år, hvoraf 457 havde børn i husstanden.

Undersøgelsen viser desuden at kun 25 % spiser mad i kantinen eller mad fra en madordning. Madpakken er således stadig den der foretrækkes, når børn skal have mad i skolen. De 0-5-årige spiser derimod overvejende mad fra en madordning eller derhjemme.

Forældre higer efter inspiration

Undersøgelsen viser også, at forældre mangler inspiration til madpakkens indhold. Undersøgelsen viser, at det er mere end 1/3 forældre der mangler inspiration. Forældrene kunne godt bruge hjælp til at lave en spændende og varieret madpakke, lyder det. Hvorvidt forældrene kan lide at lave madpakker til deres børn svarer 37 %, at de rigtig godt eller godt kan lide det, mens 23 % ikke så godt eller slet ikke kan lide at lave madpakker.

Det vigtigste for forældrene er at madpakken er sund, det svarer 58 %, og 50 % siger at den skal være nem at spise. Samtidig synes 29 % at det er en udfordring, at lave madpakker der er sunde, hvilket stemmer overens med at flere svarer at de mangler inspiration til madpakkens indhold.

Hvad er der i madpakken?

Rugbrød, kødpålæg, grønt og bær og frugt er mest populært i børnenes madkasser. Hele 62 % af børnene havde rugbrød med i deres seneste madpakke, og 52 % havde kødpålæg med som leverpostej, spegepølse og hamburgerryg. Samtidig har hvert femte barn snackbarer med, og det er kun 50 % af børnene, der har grøntsager i madpakken, mens 43 % har frugt og bær med. Samlet set ligger de fødevarer, der altså bidrager til en sund madpakke på 1.-4. pladsen, men der er plads til frugt og grønt i flere madkasser.

Læs mere om undersøgelsen Børns madpakker: Forældre savner inspiration. 

Find lære opskrifter på madpakker til børn på Voresmad.dk