Udskæringer

Grisen rummer mange udskæringer, der kan tilberedes lækkert og smagfuldt på mange forskellige måder. Generelt for tilberedning af gris kan man sige, at bruning af kød og svær er vigtig, hvis man vil fremme den gode smag af kød – umami-smagen.

De udskæringer der indeholder meget intramuskulært fedt og bindevæv, udvikler den bedste smag og konsistens, når de tilberedes til en høj centrumtemperatur (75-80 grader) og med fordel ved lav varme i længere tid. For de magre udskæringer fås den bedste smagsoplevelse med nænsom og relativ kort tilberedningstid, hvor kødet er svagt rosa i centrum ved servering. Her anbefales en centrumtemperatur på 62-65 grader. Hakket eller stikmarineret kød skal dog altid gennemsteges.  

Mindre udskæringer af grisekød bliver mere møre og saftige, og stegesvindet mindre, hvis kødet krydres med 0,5 gram fint salt pr. 100 gram kød. Det svarer til 1 knivspids på hver side af fx koteletter. Lad dem stå i køleskabet i mindst 15 minutter, før de steges. Kødet skal ikke krydres yderligere med salt under tilberedningen.

Her kan du downloade eller bestille en planche med udskæringer af grisekød.

Optimale udskæringer

På www.voresmad.dk finder du fotos af de optimale udskæringer af grisekød i relation til den kulinariske kvalitet samt navne og specifikationer på de enkelte udskæringer, så forbrugere og slagtere kan tale sammen. Der er desuden tilberedningsanvisninger for de enkelte udskæringer.