Juice vs frugt

Juice tæller kun for én af de anbefalede 6 om dagen – uanset hvor meget juice der drikkes. Mange danskere er forvirrede over, hvad juice egentlig er og hvad juice indeholder.

En forbrugerundersøgelse fra oktober 2017, bestilt af AIJN (European Fruit Juice Association) og projektet Fruit Juice Matters, viser, at Hr. og Fru Danmark er i vildrede, når det kommer til frugtjuice, særligt når det kommer til indholdet af sukker.

 

Energi og sukker i juice 

Juice indeholde kaloriemæssigt samme mængde energi som sodavand og saft. Dette betyder dog ikke at juice næringsmæssigt er at sidestille med en cola idet juice fx indeholder vitaminer. Det sukker der er i juice, stammer direkte fra den frugt, juicen er presset af. Det er forbudt ved lov at tilsætte sukker til frugtjuice i EU[1].

  

Hvornår er juice egentlig juice?

Juice er en beskyttet titel. Frugtjuice – uanset om det er friskpresset eller fra koncentrat – er ren frugt. Står der juice på kartonen, er der altså tale om juice fra 100 % frugt, intet andet. I frugtdrikke, smoothies og andre drikkevarer er det lovligt at tilsætte bl.a. sukker.

  

[1] Official Journal of the European Union. Directive 2012/12/EU of the European Parliament and of the Council. Available at: http://eur - lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:115:0001:0011:EN:PDF