Ernæring

Mælk og mejeriprodukter spiller en central rolle i den menneskelige ernæring. Den komælk der drikkes i Danmark, består af 90% vand. De øvrige bestanddele er makronæringsstoffer samt vitaminer og mineraler.

Mælkens næringsstoffer

Mælk indeholder normalt 3,5% protein og 4,5-5% kulhydrat (laktose). Fedtindholdet varierer fra 0,3-3,5%, afhængig af om der er tale om skummet-, mini-, let- eller sødmælk. Mælk er en af de fødevarer, der indeholder flest næringsstoffer i samme produkt. Mælk kan derfor siges at være en unik pakke af næringsstoffer.

Calcium er oftest et af de stærkeste argumenter til at drikke mælk. Calcium har mange funktioner og er bl.a. vigtig for vedligeholdelsen af normale knogler og tænder. Det anbefales, at voksne får 800 mg calcium dagligt.

Udover calcium er også vitamin B12, riboflavin, fosfor, kalium og jod vigtige mikronæringsstoffer i mælk.

Næringsstoftabel for minimælk

  •  Makronæringsstoffer Pr. 100 g

    KJ

    158

    Kcal

    37

    Protein (g)

    3,5

    Kulhydrat (g)

    4,7

    Kostfibre (g)

    0

    Fedt (g)

    0,5

  • Fedtsyrer

    Pr. 100 g

    Mættede (g)

    0,351

    Monoumættede (g)

    0,115

    Polyumættede (g)

    0,007

    Omega 3 (g)

    0,002

    Omega 6 (g)

    0,005

    Transfedtsyrer (g)

    0

    Kolesterol (mg)

    4

  • Vitaminer

    Pr. 100 g

    Anbefalet daglig mængde (Kvinder)

    Anbefalet daglig mængde (Mænd)

    % af daglig anbefalet mængde (Kvinder)

    % af anbefalet mængde (Mænd)

    A-vitamin (RE)

    4,39

    700

    900

    0,6%

    0,5%

    Thiamin/B1 (mg)

    0,0410

    1,1

    1,4

    3,7%

    2,9%

    Riboflavin/B2 (mg)

    0,171

    1,3

    1,7

    13,2%

    10,1%

    Niacin/ B3 (NE)

    0,874

    15

    18

    5,8%

    4,9%

    B6-vitamin (mg)

    0,0490

    1,2

    1,5

    4,1%

    3,3%

    B12- vitamin (µg)

    0,482

    2

    2

    24,1%

    24,1%

    C-vitamin (mg)

    1,3

    75

    75

    1,7%

    1,7%

    D-vitamin (µg)

    0,076

    10

    10

    0,8%

    0,8%

    E-vitamin (mg)

    0,013

    8

    10

    0,2%

    0,1%

  • Mineraler

    Pr. 100 g

    Anbefalet daglig mængde (Kvinder)

    Anbefalet daglig mængde (Mænd)

    % af daglig anbefalet mængde (Kvinder)

    % af anbefalet mængde (Mænd)

    Calcium (mg)

    124

    800

    800

    15,5%

    15,5%

    Fosfor (mg)

    96,8

    600

    600

    16,1%

    16,1%

    Jern (mg)

    0,03

    15/9*

    9

    0,2%

    0,3%

    Jod (µg)

    23,3

    150

    150

    15,5%

    15,5%

    Kalium (g)

    0,157

    3,1

    3,5

    5,1%

    4,5%

    Kobber (mg)

    0,01

    0,9

    0,9

    1,1%

    1,1%

    Magnesium (mg)

    12,1

    280

    350

    4,3%

    3,5%

    Natrium (g)

    0,0442

    2,4

    2,4

    1,8%

    1,8%

    Selen (mg)

    1,64

    50

    60

    3,3%

    2,7%

    Zink (mg)

    0,41

    7

    9

    5,9%

    4,6%

*efter overgangsalderen
Kilder: DTU Fødevareinstituttet. Frida fødevaredatabaseMinimælk. og Norden. Nordic Nutrition Recommendations 2012.

Læs meget mere om mælkens næringsstoffer her.