Næringsberegning

Fødevaredirektoratet nu DTU, Fødevareinstituttet har foretaget to undersøgelser af, hvor meget fedt der er i svinekød og oksekød, når det er tilberedt.

Første undersøgelse er beskrevet i Fødevaredirektoratets rapport Råt og tilberedt kød - fedt, protein og svind, som udkom oktober 2000.

Download rapporten her. 

Anden undersøgelse med titlen Stegning af kød - hvor fedt er det? og undertitlen Effekt af stegning i meget og lidt fedtstof, panering samt skylning af kød udkom januar 2002.

Download rapporten her. 

Levnedsmiddeltabeller og edb-kostprogrammer indeholder stort set kun data for råt kød, som ingen jo spiser, på nær tatar. Det er derfor glædeligt, at vi nu ved meget mere om, hvad der er i kødet, når det er tilberedt og klar til spisning.

Råt kød - hvor sidder fedtet?
Når man skal vurdere, om kødet vil smelte fedt af ved tilberedning, er det vigtigt at vide, hvor fedtet sidder.

Fedtet kan sidde

 

Kød med kun intramuskulært fedt er hovedsagelig afpudset okse- og svinefilet, skinke og mørbrad.

For det øvrige gælder, at jo højere temperatur kødet steges ved, og jo længere tid der steges, desto mere fedt kan man få til at smelte af.

Undersøgelsen konkluderer, at forskellen på at tørstege og stege i rigeligt fedtstof ikke er ret stor og ikke har nogen ernæringsmæssig betydning. Til gengæld er der fedt at spare ved, at kassere det fedtstof, som er tilbage på panden efter stegning samt ved at skære fedtkanter af kødet eller vælge magre udskæringer. Endelig kan der spares lidt fedt ved at tage kødet af panden - straks efter det er stegt.