3-5 årige børn

Her får du et eksempel på, hvordan energiindholdet i de forskellige retter, der indgår i det afbildede sunde dagskostforslag, kan stilles overfor eksempler på energiindholdet i fødevarer med ´tomme kalorier’ fx kiks og lakridser. Et redskab der kan bruges som udgangspunkt for en snak om, hvor meget energi der er i det forskellige vi spiser, sunde måltider og tomme kaloriers betydning for et eventuelt øget energiindtag.

Her på siden kan du hente baggrundsark med vores beregninger på energiindhold i retterne. Det giver dig mulighed for at bruge informationerne om næringsstoffer i hver ret efter behov i forskellige sammenhænge. Du kan også hente vidensgrundlaget for beregninger af energiindtag og energiforbrug. Arket kan bestilles i trykt version eller downloades til print.

Sådan er Vidste du at... Tomme kalorier opbygget

Kolonne 1 – Dagskostforslag

Dagskostforslaget på forsiden af arket består af 6 måltider fordelt på 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. De 3 hovedmåltider (morgenmad, frokost og aftensmad) er sammensat, så de lever op til anbefalingerne for energifordeling mellem måltider i forhold til mindre børn.

Måltiderne er sammensat så de repræsenterer en varieret kost og inkluderer kylling, æg, mejeriprodukter, okse-, grisekød, fisk, fuldkornsprodukter, frugt og grønt. Der er minimum 400 g frugt og grønt i eksemplet på en sund dagskost, og sammensætningen af makronæringsstoffer lægger sig op ad anbefaling for makronæringsstof energifordeling.

Kolonne 2 og 3 – ’Tomme kalorier’

I kolonne 2 finder du eksempler på måltider som typisk spises i stedet for eller ud over det tilsvarende måltid i løbet af dagen. Kolonne 3 beskriver sammenhængen mellem energiindtag via ’tomme kalorier’ og et tilsvarende sundere måltid.

Idet børn 3-5 år oftest er naturligt fysisk aktive, og der ikke findes gode referencer for energiforbrug ved forskellige fysiske aktiviteter for denne målgruppe findes der ikke aktivitetsdiagrammer for denne målgruppe.

Bagsiden

På bagsiden finder du en præcis angivelse af de ingredienser, der er i retterne i det afbildede dagskostforslag, relevante links til opskrifter på voresmad.dk samt tips og informationer om sund livsstil.

Hent vidensgrundlag for beregninger af energiindtag og energiforbrug

Hent baggrundsark med næringsstofberegninger

Bestil arket Vidste du at… Et dagkostforslag til 3-5 årige børn

Hent arket Vidste du at… Et dagkostforslag til 3-5 årige børn