Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Introduktion til fedtstoffer

I mange år har det været etableret viden indenfor medicin og ernæringsvidenskab, at mættede fedtsyrer er forbundet med forhøjet serumkolesterol, især LDL kolesterol, og dermed øget risiko for udvikling af hjertekarsygdom. Meget videnskabeligt arbejde ligger til grund for den verdensomfattende fælles mening, at menneskets indtagelse af mættet fedt ligger bedst under 10 E%. Dette fremgår af de fleste landes næringsstofanbefalinger og afspejler sig i deres kostråd. 

De seneste 10-20 års forskning har imidlertid påvist mere komplekse sammenhænge mellem de energigivende næringsstoffer, livsstil og sundhed/sygdom, herunder om der er forskel på mættet fedt og umættet fedt, hvor meget det fysiske aktivitetsniveau har at sige, og hvad vores individuelle genetiske opbygning betyder for, hvad vi kan tåle at spise. Der foregår til stadighed en videnskabelig debat og ny forskning kommer løbende til. 

Vores branche repræsenterer også produkter med et højt indhold af mættet fedt. Derfor er vi selvfølgelig meget interesserede i at data, der viser nye sammenhænge mellem fedt og sundhed, bliver implementeret i De officielle kostråd snarest muligt. Men det tager tid at samle så mange gode data, at man kan justere anbefalingerne på en kvalificeret måde. Det tager også tid – og noget andet – at ændre sin barnelærdom, også for de myndigheder der er ansvarlige for at lave vores kostanbefalinger. 

Hvorvidt den ene part er for hurtig eller den anden part for langsom, kan kun fremtiden vise.

Kort om fedtsyrer

De fleste af de naturligt forekommende fedtstoffer er forskellige triglycerider, der er dannet af et glycerolmolekyle med esterbindinger til tre fedtsyremolekyler med 16-18 kulstofatomer. Fedtsyrerne udgør ca. 95 % af triglyceriders vægt. Frie fedtsyrer er ualmindelige i kosten.

 

Antallet af dobbeltbindinger afgør om en fedtsyre er mættet (SFA – 0 dobbeltbindinger), monoumættet (MUFA – 1 dobbeltbinding) eller polyumættet (PUFA – 2-6 dobbeltbindinger). Den menneskelige organisme er i stand til at danne SFA og MUFA fra acetat, mens PUFA skal tilføres kroppen via kosten.

Transfedtsyrer (TFA) dannes enten kemisk, når vegetabilske fedtsyrer eller fiskeolie gennemgår en hærdningsproces eller en deodoriceringsproces eller naturligt i drøvtyggende dyr som køer, geder og får, hvorfor der findes transfedt i mejeriprodukter og kød.

Fødevarer på det danske marked skal overholde danske regler om indhold af transfedtsyrer i olier og fedtstoffer m.v. Naturligt forekommende indhold af transfedtsyrer i animalske fedtstoffer er ikke omfattet af reglerne.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

I boksen til højre kan du klikke dig videre og læse meget mere om fedt.
God læselyst!