Kvalitet og sikkerhed
11. juli 2025
Tungmetaller og miljøgifte
Visse fisk kan indeholde miljømæssige giftstoffer og tungmetallet kviksølv. Det gælder typisk større rovfisk såsom rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og store tunfisk, som ophober giftstofferne i fedt. Generelt har fisk, der er fanget i det åbne hav, lavere koncentrationer af nogle forurenende stoffer end fisk fra Østersøen eller norske fjorde. Derfor har nationale fødevareagenturer i nordiske lande fremsat specifikke råd omkring fiskeindtag for specifikke populationsgrupper, fx børn og gravide.1
Fødevarestyrelsen anbefaler
- gravide og ammende, kvinder der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, bør undgå at spise udskæringer af tun og andre store rovfisk (gedde, helleflynder, sandart mv.) grundet risikoen for et højt indhold af kviksølv. Tun på dåse kan spises i mindre omfang - maks 1 dåse almindelig tun om ugen, dog ikke hvid eller albacore tun, som bør undgås. Spis i stedet gerne fisk som fx rødspætte, kulmule og sild.
- børn i alderen 3-14 år bør undgå udskæringer af de store rovfisk og højst spise 1 dåse almindelig tun om ugen - ingen dåser med hvid eller albacore tun. Anbefalingerne for børn i denne aldersgruppe lyder på højst 25 gram rovfisk om ugen.
- børn under 3 år bør både undgå store rovfisk samt alle typer af tun på dåse.
Fødevarestyrelsen understreger, at ovenstående populationsgrupper trygt kan spise de øvrige fisk (også opdrætsfisk) og de fleste typer fiskepålæg. De officielle Kostråd opfordrer danskerne til at spise 350 g fisk om ugen - heraf ca. 200 g fed fisk.2,3
Parasitter
Rå fisk kan indeholde parasitter, som kan forårsage bughindebetændelse - parasitterne er så modstandsdygtige, at de ikke dør, selvom de bliver spist af mennesker. Derfor skal man altid forarbejde rå fisk, så parasitterne bliver dræbt, inden man indtager fisken. Forarbejdning dækker over frysning, stegning, kogning, grillning, varmrøgning, saltning og kraftig marinering. Parasitter bliver ikke dræbt af letsaltning, koldrøgning, gravning eller let marinering (disse produkter skal også fryses ned for, at parasitterne bliver dræbt).
Læs mere om parasitter i fisk her.
Fordærvende bakterier
Fisk kan indeholde fordærvende bakterier, som nedbryder fisken og derved gør den uegnet til at spise. Disse bakterier er ikke sundhedsskadelige.
Læs mere om fisk her...
Måske er du også interesseret i disse fødevarer...
Kød
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, tilberedning, smag, kvalitet og sikkerhed.
Mælk og mejeriprodukter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed.
Æg
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed samt om æggets opbygning.
Frugt og grøntsager
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Korn
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Bælgfrugter
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed.
Kartofler
Her kan du bl.a. læse om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, kvalitet og sikkerhed samt om kartoflens historie og opbygning.