Introduktion

25. januar 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

I undersiderne til dette emne om frugt og grøntsager kan du læse mere om ernæring, sundhed, bæredygtighed, kvalitet og sikkerhed. 

Forskellen på frugt og grøntsager

Forskellen på frugt og grøntsager bestemmes biologisk set af, om de har kerner, og hvor hyppigt de høstes. Frugt har en kerne med frugtkød omkring og er flerårige, dvs. de vender tilbage år efter år. Grøntsager er derimod rødder eller blade og er ofte etårige. 

Ernæringsmæssigt samt gastronomisk-kulturelt er grænserne dog lidt mere flydende. Et eksempel er tomaten, der har kerner og frugtkød, men som typisk er at finde i saltskålen og i kostrådene tæller med, som en af de fine grøntsager. 

Plantens opbygning og farve

Planteceller har en cellevæg, som er plantens yderste del. Cellevæggen er opbygget af kulhydraterne: hemicellulose, cellulose og pektin, som er kilder til kostfibre. Planters farve afgøres af deres indhold af de tre farvestoffer: klorofyl (grøn farve), anthocyanin (rød/blå farve) og carotenoid (gul farve). De fleste planter indeholder alle tre farvestoffer, men i forskellige koncentrationer.

 

Læs om frugt og grøntsager her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...