Ernæring

11. juli 2025

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Grøntsager og frugter er fedtfattige, indeholder mange vitaminer og mineraler og er gode kilder til kostfibre. Det er især de grove grøntsager, der indeholder mange kostfibre.

Det er vigtigt at spise forskellige slags grøntsager og frugter i løbet af ugen, da de bidrager med forskellige mikronæringsstoffer. 

Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler: røde og orange grøntsager indeholder bl.a. vitamin A, og de mørkegrønne grøntsager indeholder bl.a. calcium, folat og jern. 1

Fine og grove grøntsager 

Danskerne er rigtig gode til at spise de fine grøntsager, men hvordan defineres egentlig fine og grove grøntsager?

Forskellen på fine og grove grøntsager findes i indholdet af kostfibre. Fine grøntsager indeholder maks. 2 gram kostfibre per 100 gram, hvor grove grøntsager har et kostfiberindhold på over 2 gram per 100 gram.

Eksempler på fine grøntsager:

  • Frugter: Tomat, agurk, peberfrugt og squash.
  • Bladgrøntsager: Salat, bladselleri og spinat.

Eksempler på grove grøntsager:

  • Rodfrugter: Gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak.
  • Kål: Broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål.
  • Bælgfrugter: Ærter og bønner.


Protein fra grøntsager

Der er forskel i kvaliteten af aminosyreindholdet i henholdsvis animalske og vegetabilske proteinkilder. De animalske proteinkilder har den bedste sammensætning af essentielle aminosyrer. Men ved at sammensætte kosten strategisk kan man også få essentielle aminosyrer gennem grøntsager. F.eks. giver majs og bønner tilsammen en god sammensætning.

Er kosten fattig på animalske proteinkilder, er det særligt vigtigt at tænke i variation af de vegetabilske proteinkilder. 

Under materialer findes en række publikationer omhandlende protein. F.eks. er der lavet en 'vidste du at...' om protein. Her illustreres, hvor meget, der skal spises af en række forskellige fødevarer, for at få 28 g protein. Download 'vidste du at...' om protein her.

Næringsstoftabeller

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for seks udvalgte rå frugter og grøntsager.

 

Broccoli

Grønkål

Rød peberfrugt

Gulerødder

Banan

Æble

kJ

148

252

133

123

396

233

Kcal

35

60

31

29

93

55

Protein (g)

3,6

4,7

0,9

0,3

1,1

0,3

Kulhydrat. tilgængelig (g)

3,1

4,7

5,9

5,7

21,0

12,1

Kostfibre (g)

3,2

6,2

1,7

2,5

1,6

2,2

Fedt (g)

0,2

1,1

0,1

0,0

0,2

0,2

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata juli 25

 

Broccoli

Grønkål

Rød peberfrugt

Gulerødder

Banan

Æble

A-vitamin (RE)

88,8

842

212

1050

8,83

4,17

Thiamin/B1 (mg)

0,0869

0,150

0,0474

0,00767

0,0399

0,0131

Riboflavin/B2 (mg)

0,11

0,290

0,0763

0,0265

0,0141

0,00823

Niacin/B3 (NE)

0,57

2,8

0,984

0,276

0,595

0,123

B6-vitamin (mg)

0,233

0,350

0,43

0,0702

0,305

0,046

B12-vitamin (µg)

0

NA*

0

0

0

0

C-vitamin (mg)

117

169

162

2,47

11,2

8,26

D-vitamin (µg)

0

0

0

0

0

0

E-vitamin (mg)

1,45

5,40

2,26

0,331

0,27

0,254

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata juli 25

 

Broccoli

Grønkål

Rød peberfrugt

Gulerødder

Banan

Æble

Calcium (mg)

44,4

219

6,64

29,5

6,62

4,13

Fosfor (mg)

78,2

73,9

24,5

19,0

25,6

9,52

Jern (mg)

0,695

2,0

0,317

0,208

0,251

0,121

Jod (µg)

0,156

1,4

0,144

0

0,0477

0,0978

Kalium (g)

389

264

239

233

348

118

Kobber (mg)

0,05

0,091

0,0509

0,0500

0,106

0,031

Magnesium (mg)

20,8

20,0

11,8

9,12

28,1

4,49

Natrium (g)

12,4

35,0

0,39

38

0

0,601

Selen (mg)

2,44

2,1

0,143

0

0,352

0,0052

Zink (mg)

0,424

0,62

0,128

0,237

0,167

0,0242

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata juli 25

Læs mere om frugt og grøntsager her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...