Danskernes morgenmad er nem, hurtig, mættende og velsmagende

22. februar 2024

Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på danskernes morgenmad. Vi har i en ny undersøgelse spurgt, hvad danskerne spiser til morgenmad, hvilke fødevarer der er populære, og hvordan man beskriver sin morgenmad. 

De vigtigste indsigter er:

  • 15 pct. af de danskerne spiser ikke morgenmad. Tendensen er særligt udbredt blandt de yngre, hvor ca. en femtedel springer morgenmaden over.
  • Morgenmaden beskrives hovedsageligt som et måltid sammensat af forskellige færdiglavede komponenter, som for eksempel havregryn med mælk, eller brød med toppings som ost eller syltetøj.
  • Det varierer, hvad der ligger på tallerkenen, men der er visse tendenser. De mest populære fødevarer til morgenmaden er brød, smør, ost og yoghurt. Morgenmaden i hverdagen består oftere af havregrød og grød samt nødder og kerner, mens der i weekenden i højere grad spises brød med forskellige typer af toppings. Ost, brød, mælk, smør, yoghurt og havregryn er de mest populære fødevarer til morgenmaden. 
  • Varme drikke som forskellige typer af kaffe og te drikkes af seks ud af ti danskere til morgenmaden. 
  • Grøntsager, kød samt kødpålæg indgår sjældent i morgenmaden. Blandt dem, der spiser kødpålæg til morgenmad, er det hamburgerryg, leverpostej, rullepølse, spegepølse samt salami, der oftest bliver spist.
  • Morgenmaden spises i højere grad alene til hverdag, mens den oftere spises sammen med familie eller børn i weekenden.
  • Når danskerne skal beskrive deres morgenmad med forskellige tillægsord, bliver det fremhævet, at den er nem og hurtig at tilberede, men også at den er mættende og velsmagende.

Se de seneste analyser om ernæring og sundhed...