Danskerne tænker på pris og dyrevelfærd, når de vælger æg
09. januar 2024
Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på danskernes køb og brug af æg. Analysen er baseret på en befolkningsundersøgelse gennemført af Norstat for Landbrug & Fødevarer i november 2023.
De vigtigste indsigter er:
- Danskerne kigger primært efter pris og dyrevelfærd, når de køber æg. Når man kun har mulighed for at vælge ét kriterie på listen, er det 32 pct., der mener, at prisen har størst betydning for valget af æg. For 21 pct. er det dyrevelfærd, der er det vigtigste, mens økologi er det vigtigste for 15 pct. af danskerne.
- 32 pct. køber typisk økologiske æg, mens 29 pct. plejer at lægge skrabeæg i kurven. Hver femte dansker svarer, at det er forskelligt, hvilken type æg, de plejer at købe.
- 11 pct. har danskproduceret på førstepladsen over dét, de kigger efter, når de køber æg. En del flere tænker dog over dette i indkøbssituationen. 65 pct. af danskerne finder det vigtigt eller meget vigtigt, at de æg, de køber, er danske, og 57 pct. kigger ofte eller altid efter, om æggene er danskproducerede, når de handler æg.
- I gennemsnit spiser danskerne 4 æg om ugen. Når forbrugerne spiser æg til morgenmad og brunch, er det typisk i weekenden. Æg spises til frokost både på hverdage og i weekenden og spises oftere til aftensmad på hverdage end i weekenden. De mest populære retter med æg er spejlæg, blødkogt, hårdkogt, røræg, omelet samt æg sammen med rugbrød.
- Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv mener danskerne, at det i gennemsnit er passende at spise 5,7 æg om ugen. Her ser vi derfor et potentiale for at øge forbruget af æg blandt danskerne.
- Æg forbindes ofte med sundhed, hvilket i danskernes øjne især skyldes et højt protein-indhold, og at æg giver en god mæthedsfornemmelse. Hver femte forbinder dog æg med forhøjet kolesterol. Det er særligt kvinder, der forbinder æg med sundhed.
- Ni ud af ti danskere er helt eller overvejende enige i, at æg er alsidige og en god kilde til protein. 88 pct. er enige i, at æg er nemme og hurtige at tilberede.
- 73 pct. er også enige i, at æg er en god måde at blive mæt på ved kødfrie dage, mens 48 pct. er enige i, at æg kan erstatte kødet i måltider. Samtidig er 44 pct. helt eller overvejende enige i, at æg er en fødevare med lavt klimaaftryk. Dog svarer 46 pct. af danskerne, ’ved ikke’ til dette spørgsmål, hvilket kan tyde på, at danskerne mangler information om ægs klimaaftryk.