Danskernes aftensmad er velsmagende, hjemmelavet og mættende
16. januar 2024
Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus danskernes aftensmad. Hvordan beskrives aftensmaden, hvilke råvarer kommer på bordet og hvilke retter er de mest populære blandt danskerne?
De vigtigste indsigter er:
- Det, som flest danskere svarer, har stået på bordet til aftensmaden dagen før, er en ret med kylling, pizza eller rugbrød. På de efterfølgende pladser på listen over de mest populære retter blandt danskerne finder vi burger, bøf og pastaretter.
- Når de danske forbrugere skal beskrive deres aftensmad dagen før, var det hovedsageligt et hjemmelavet måltid, lavet helt fra bunden. Men også færdiglavede madkomponenter har vundet indpas hos danskerne.
- Næsten halvdelen af danskerne beskriver deres seneste aftensmad som noget, der havde ’god smag’, mens omkring fire ud af ti danskere beskriver deres aftensmad dagen før som hjemmelavet, mættende og/eller nem/hurtig at tilberede.
- Spørger vi de danske forbrugere, hvilke typer af fødevarer, der indgik i deres seneste aftensmad, er grøntsager på førstepladsen efterfulgt af kød og kartofler. Blandt grøntsagerne var især løg, tomater og gulerødder en del af måltidet.
- Kød og fisk spiller en vigtig rolle i aftensmaden, og otte ud af ti fik kød eller fisk/skaldyr som en del af aftensmaden dagen før. Det er oftest grisekød, oksekød eller kylling, som indgik i måltidet. Mejeriprodukter var en del af aftensmåltidet for lidt over halvdelen.