Danskernes morgenmad er hurtig, nem, mættende og velsmagende
01. april 2025
I denne undersøgelse sætter vi fokus på, hvad danskerne spiser til morgenmad, hvilke fødevarer der er populære, og hvordan man beskriver sin morgenmad.
De vigtigste indsigter er:
- Danskernes morgenmad varierer, men der er visse tendenser. Typisk består morgenmaden af brød eller boller, ost, mælk, smør, havregryn, grød, yoghurt eller skyr. Grøntsager, kød samt kødpålæg indgår sjældent i morgenmaden. Tendensen er dog, at jo yngre man er, jo oftere har man fået kød eller kødpålæg som en del af morgenmaden. Blandt dem der spiser kødpålæg til morgenmad, er det spegepølse, leverpostej, hamburgerryg, rullepølse eller skinke, der spises.
- 18 pct. af de danske forbrugere spiste ikke morgenmad dagen før. Tendensen er særligt udbredt blandt de yngre, hvor det er 22 pct., der sprang morgenmaden over i går.
- Kaffe eller te er populært til morgenmad, hvilket bliver drukket af hver anden i gennemsnit, især dog blandt 60+ årige, hvor kaffe/the-drikke bliver drukket som en del af morgenmaden hos tre ud af fire. I forhold til 2023 er det imidlertid markant færre, der har fået kaffe/the som en del af morgenmaden.
- Når danskerne beskriver deres morgenmad, karakteriseres den af knap halvdelen som et måltid sammensat af færdiglavede komponenter, som for eksempel havregryn med mælk eller bolle med syltetøj osv. Den tager typisk max 15 min. at klargøre.
- I weekenden beskrives den lidt oftere som hjemmelavet mad, og tager lidt oftere op til 30 minutter at tilberede. I weekenden spises den oftere med familie, ægtefælle/kæreste eller børn, hvor man oftere spiser morgenmaden alene i hverdagen.
- Morgenmaden bliver karakteriseret som nem, mættende og med god smag. Derudover er der et fokus på sundhed og at morgenmaden er let tilgængelig og nem at få fat i. De yngre forbrugere beskriver oftere deres morgenmad som billig, nem og hurtig, mens de ældre oftere beskriver den som sund og med danske råvarer.