Danskernes morgenmad er nem, hurtig, mættende og velsmagende
22. februar 2024
Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på danskernes morgenmad. Vi har i en ny undersøgelse spurgt, hvad danskerne spiser til morgenmad, hvilke fødevarer der er populære, og hvordan man beskriver sin morgenmad.
De vigtigste indsigter er:
- 15 pct. af de danskerne spiser ikke morgenmad. Tendensen er særligt udbredt blandt de yngre, hvor ca. en femtedel springer morgenmaden over.
- Morgenmaden beskrives hovedsageligt som et måltid sammensat af forskellige færdiglavede komponenter, som for eksempel havregryn med mælk, eller brød med toppings som ost eller syltetøj.
- Det varierer, hvad der ligger på tallerkenen, men der er visse tendenser. De mest populære fødevarer til morgenmaden er brød, smør, ost og yoghurt. Morgenmaden i hverdagen består oftere af havregrød og grød samt nødder og kerner, mens der i weekenden i højere grad spises brød med forskellige typer af toppings. Ost, brød, mælk, smør, yoghurt og havregryn er de mest populære fødevarer til morgenmaden.
- Varme drikke som forskellige typer af kaffe og te drikkes af seks ud af ti danskere til morgenmaden.
- Grøntsager, kød samt kødpålæg indgår sjældent i morgenmaden. Blandt dem, der spiser kødpålæg til morgenmad, er det hamburgerryg, leverpostej, rullepølse, spegepølse samt salami, der oftest bliver spist.
- Morgenmaden spises i højere grad alene til hverdag, mens den oftere spises sammen med familie eller børn i weekenden.
- Når danskerne skal beskrive deres morgenmad med forskellige tillægsord, bliver det fremhævet, at den er nem og hurtig at tilberede, men også at den er mættende og velsmagende.