Halvdelen af danskerne spiser IKKE grønt dagligt
01. august 2024
Ny analyse udviklet i anledning af Den Nationale Grøntuge afdækker grøntsagernes rolle i danskernes madkultur og måltidsvaner.
Hovedresultater fra analysen viser:
- Danskerne mener generelt, at de spiser varieret og sund mad, og halvdelen af danskerne mener, at de spiser grøntsager dagligt. Grøntsager bliver især spist til aftensmaden, men indgår for halvdelen også i frokosten. Kvinder spiser markant oftere grøntsager, mens de yngre i mindre grad får grøntsager indenbords dagligt.
- Blandt de mest populære grøntsager er agurk, gulerødder, løg, tomater og peberfrugt.
- De vigtigste grunde til at spise grøntsager er sundhed og den gode smag. Når danskerne skal købe grøntsager, lægger de især vægt på smag, kvalitet, sundhed og at det er friskt.
- De største udfordringer i forbindelse med at købe og spise grøntsager er manglende variation, at grøntsager hurtigt bliver kedelige og at de er tidskrævende at tilberede.
- Skal danskerne selv vurdere, om de har ændret adfærd, mener 35 pct., at de spiser flere grøntsager i dag, end for 2 år siden. Kigger vi fremad, mener 43 pct. af danskerne, at de kommer til at spise flere grøntsager, end de gør i dag.
- 49 pct. af danskerne mener, at Fødevarestyrelsens anbefalinger er på 600 gram frugt og grønt om dagen. 3 ud af 10 mener anbefalingen for frugt og grønt er mindre end 600 gram.
- 58 pct. af danskerne mener at svampe indgår i kostrådene. 48 pct. tror, at kartofler indgår i kostrådene, mens henholdsvis 29 pct. og 28 pct. mener, at nødder samt tørret frugt indgår i disse anbefalinger.
- Kødet er oftest, hvad måltidet bliver planlagt efter, mens blot 8 pct. omvendt kigger efter det grønne først. 55 pct. af danskerne fik grøntsager til aftensmaden. Her var løg, tomater, kartofler og gulerødder i høj grad en del af aftensmaden.
I uge 34 finder Den Nationale Grøntuge sted, der samler aktører på tværs af værdikæden til en fælles indsats for at øge danskernes forbrug af grøntsager.