Protein er (stadig) helten i danskernes fødevarer

01. februar 2019

Protein har længe været i forbrugernes søgelys. Analysen her ser nærmere på danskernes holdninger til protein og spørger: Hvor skal proteinet komme fra i fremtiden?

Resumé:

  • Blandt danskerne er der stor interesse for protein. 34 pct. har fokus på at spise mere protein, mens blot 2 pct. gerne vil spise mindre. Til sammenligning vil kun 3 pct. gerne spise mere fedt, mens hele 64 pct. har fokus på at spise mindre.
  • Spørger vi danskerne, hvilke kilder til protein, der er de bedste, topper fødevarer som æg, oksekød, kylling, bønner/linser og fisk listen. Æg er på 1. pladsen med en andel på 51 pct., der angiver det som én af de bedste kilder til protein.
  • Protein forbindes især med at være godt for muskelopbygningen og i forbindelse med sport. Mange danskere er samtidig enige i, at det er særlig vigtigt for ældre og småtspisende, og hvis man gerne vil tabe sig eller bevare vægten.
  • 28 pct. danskere er interesserede i at spise mere vegetabilsk protein. Det er oftere yngre danskere, der har smagt på fødevarer, der indeholder vegetabilsk protein fx tofu, kikærter og linser. Unge har også oftere end andre smagt proteinpulver, -shakes og -barer.
  • Af mere alternative kilder til protein kunne hver femte godt tænke sig at smage plantefars, og 15 pct. er nysgerrige på at smage laboratoriedyrket kød – dog igen især unge, hvor det er 29 pct., der godt kunne tænke sig at smage dette. Insekter kunne også tænkes at komme på menuen i fremtiden hos 10 pct. af danskerne. Mænd virker her mere åbne end kvinder.

Når man spørger danskerne, hvilke fødevarer, de mener, er de bedste kilder til protein, er æg, oksekød og kylling på top 3. 51 pct. peger på æg, hvilket gør denne fødevare til topscorer på listen. På 2. pladsen finder vi oksekød, som 40 pct. peger på, forfulgt af kylling på 3. pladsen, som 38 pct. peger på. Interessant nok nævnes grisekød af blot 14 pct. på trods af, at proteinindholdet her ligger på linje med kylling og oksekød. Blandt de vegetabilsk baserede kilder til protein er bønner/linser dét, som flest forbinder med at være en god
kilde til protein. Den valgmulighed kommer ind på en 4. plads med 36 pct., der peger på det som bedste kilde til protein. Til sammenligning nævnes nødder af 12 pct., mens fødevarekategorier som brød, frugt og plantefars nævnes af
1 pct.

De fem typer fødevarer, der topper listen hos danskerne over bedste kilder til protein er æg, oksekød, kylling, bønner/linser og fisk, hvilket peger på stort potentiale for disse typer fødevarer også i fremtiden

Se de seneste analyser om ernæring…