Introduktion
07. oktober 2024
På denne side kan du læse om energi og madens næringsstoffer i form af fedt, protein, kulhydrat, vitaminer og mineraler. Derudover kan du finde information om antinæringsstoffer.
DTU Fødevareinstituttet laver løbende kostundersøgelser, der undersøger, hvad danskerne spiser og drikker. I undersøgelsen deltager personer i alderen 4-75 år. Deltagerne registrerer deres indtag af mad og drikke i syv dage. Der bliver samtidig indsamlet oplysninger om deltagernes øvrige livsstil - blandt andet deres fysiske aktivitet.
Undersøgelsen konkluderer, at danskernes kost - set i forhold til de officielle anbefalinger - indeholder for meget mættet fedt, er for sukkerholdig for visse grupper og for de voksnes vedkommende er for kostfiberfattig.
Resultatet af kostundersøgelsen 2011-2013:
- 38 % af energien kommer fra fedt, 46 % fra kulhydrat og 16 % fra protein i den voksne befolknings gennemsnitskost, når energibidrag fra alkohol udelades af beregningerne.
- For børnene er de tilsvarende energiandele 34 % fra fedt, 51 % fra kulhydrat og 15 % fra protein.
- Indholdet af mættede fedtsyrer er 16 % af energien for voksne og 15 % for børn mod de anbefalede 10 %. Halvdelen af de mættede fedtsyrer kommer fra mælkefedt.
- Halvdelen af de 4-14-årige og omkring en tredjedel af de voksne indtager mere end de anbefalede 10 % af energien fra tilsat sukker.
- Indholdet af mikronæringsstoffer i gennemsnitskosten er generelt tilfredsstillende vurderet ud fra Nordiske Næringsstofanbefalinger 2012.
- For vitaminerne niacin og B12 samt mineralerne calcium, fosfor og jod er indholdet rigeligt.
- Indholdet er på et acceptabelt niveau for vitaminerne A, E, B1, B2, B6, folat og C samt mineralerne magnesium, zink, selen og kalium.
- D- vitaminindholdet er generelt for lavt, og indholdet af jern og folat er utilstrækkeligt for mange kvinder i den fødedygtige alder.
Læs mere om danskernes forbrug af
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013
Læs om energi og næringsstoffer her...
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer forekommer naturligt i flere vegetabilske fødevarer. De kan reducere fordøjelighed og biotilgængelighed af protein og mikronæringsstoffer.