Introduktion
07. oktober 2024
På denne side kan du læse om energi og madens næringsstoffer i form af fedt, protein, kulhydrat, vitaminer og mineraler. Derudover kan du finde information om antinæringsstoffer.
DTU Fødevareinstituttet laver løbende kostundersøgelser, der undersøger, hvad danskerne spiser og drikker. I undersøgelsen deltager personer i alderen 4-75 år. Deltagerne registrerer deres indtag af mad og drikke i syv dage. Der bliver samtidig indsamlet oplysninger om deltagernes øvrige livsstil - blandt andet deres fysiske aktivitet.
Undersøgelsen konkluderer, at danskernes kost - set i forhold til de officielle anbefalinger - indeholder for meget mættet fedt, er for sukkerholdig for visse grupper og for de voksnes vedkommende er for kostfiberfattig.
Resultatet af kostundersøgelsen 2011-2013:
- 38 % af energien kommer fra fedt, 46 % fra kulhydrat og 16 % fra protein i den voksne befolknings gennemsnitskost, når energibidrag fra alkohol udelades af beregningerne.
- For børnene er de tilsvarende energiandele 34 % fra fedt, 51 % fra kulhydrat og 15 % fra protein.
- Indholdet af mættede fedtsyrer er 16 % af energien for voksne og 15 % for børn mod de anbefalede 10 %. Halvdelen af de mættede fedtsyrer kommer fra mælkefedt.
- Halvdelen af de 4-14-årige og omkring en tredjedel af de voksne indtager mere end de anbefalede 10 % af energien fra tilsat sukker.
- Indholdet af mikronæringsstoffer i gennemsnitskosten er generelt tilfredsstillende vurderet ud fra Nordiske Næringsstofanbefalinger 2012.
- For vitaminerne niacin og B12 samt mineralerne calcium, fosfor og jod er indholdet rigeligt.
- Indholdet er på et acceptabelt niveau for vitaminerne A, E, B1, B2, B6, folat og C samt mineralerne magnesium, zink, selen og kalium.
- D- vitaminindholdet er generelt for lavt, og indholdet af jern og folat er utilstrækkeligt for mange kvinder i den fødedygtige alder.
Læs mere om danskernes forbrug af
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013