Hvilke forbindelser hæmmer næringsstofoptagelse?

16. maj 2024

Hvis man kun spiser plantebaseret eller langt overvejende plante-rigt, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvordan man sammensætter kosten rigtigt, og bruger forskellige grupper af planter for at imødekomme mangeltilstande af næringsstoffer. Dette er ikke på samme måde nødvendigt, når man også spiser animalske produkter. En varieret kost med animalske fødevarer er med høj sandsynlighed “fuldt dækkende”. 

Planter indeholder antinæringsstoffer, som betyder, at kroppen ikke kan udnytte hele plantens indhold af deklareret protein og mikronæringsstoffer. Derfor har man behov for lidt mere og i den rigtige kombination af forskellige plantebaserede kilder, end hvis man inkluderer animalske kilder til protein og mikronæringsstoffer.  

Der findes en række kendte antinæringsstoffer som hæmmer næringsstofoptagelse. 

Oxalat findes i visse grøntsager og frugter, bl.a. spinat, rabarber og jordbær. Oxalat reducerer optag af calcium. Hvis du spiser fibre og oxalat sammen, kan det yderligere hæmme optagelsen af andre næringsstoffer (1).  

Skaldele af korn indeholder fytin, der binder mineraler, især calcium, jern og zink, og derved nedsætter udnyttelsen af kostens indhold af disse næringsstoffer.  

Andre antinæringsstoffer er fx tanniner, fytinsyre, saponiner, yanogene glukosider, alkaloider, vicin/convicin, glucosinolater (2, 3). 

Glykoproteinet avidin er også et antinæringsstof. Dette findes i rå eller utilstrækkelig tilberedt æggehvide. Avidin binder sig til biotin (vitamin B7), hvilket forhindrer dets absorption. Når æggehvide opvarmes, mister avidin den biotin bindende evne (4). 

Fosfater hører også til gruppen af antinæringsstoffer, og disse anvendes ofte som ingredienser i kødprodukter til at forbedre vandbinding, proteinfunktionalitet og konsistens samt bevarer farve og smag. Tilsat fosfat findes i forarbejdede kød- og fiskeprodukter, cola, ost, bagværk og pulversupper (5). 

 

Kilde: S. Bügel, prof, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, ”Hvordan opnås den rette biotilgængelighed af mikronæringsstoffer i en grønnere kost”, Ernæringsfokuskonferencen nov. 2023. 

I nogle tilfælde kan kostfibre og oligosakkarider også karakteriseres som antinæringsstoffer. Det er vist, at fibre kan nedsætte fordøjeligheden af planteproteiner og mikronæringsstoffer, mens oligosakkarider kan have en negativ effekt på personer med mave-tarm-sygdomme. Både fibre og oligosakkarider er dog også kendetegnet ved ikke at kunne nedbrydes i tyndtarmen. Derfor passerer de videre til tyktarmen, hvor de fremmer vækst af bakterier, der ser ud til at være gavnlige for vores tarmsundhed (6, 7, 8, 9, 10). 

Mange af ovennævnte stoffer, eller deres nedbrydningsprodukter, kan binde sig til proteiner og dermed vanskeliggøre en nedbrydning i menneskets fordøjelsessystem. 

Gruppen af protease-inhibitorer fungerer selv som antinæringsstoffer, herunder trypsin-inhibitorerne, som er særligt kendetegnende for bælgplanterne, specielt for sojabønnerne. Disse inhibitorer hæmmer fordøjelsesenzymet trypsin, hvorved optagelsen af aminosyrer fra nedbrudte proteiner modvirkes.

Biotilgængelighed_næringsstoffer

Kilder:

  1. J. L. Kelsay, E. S. ,“Prather Mineral balances of human subjects consuming spinach in a low-fiber diet and in a diet containing fruits and vegetables” 

  1. M. B. Sköld 1, R. P Svendsen 2, E. B. Pedersen 1. 1 J. E. Frank Diagnosis and management of G6PD deficiency. Am Fam 

  1.  Physician 2005;72:1277-82. 2 WHO working group. Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. Bull World Health Organ 1989;67:601-11. Ugeskr Læger 2017;179:V01170004  

  1. Denstoredanske.lex.dk/avidin 

  1. EFSA issues new advice on phosphates. : https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/190612 Tilgået dec. 2020 

  1. M. S. Joehnke et al. 2018. ”Effect of dietary fibre fractions on in vitro digestibility of rapeseed napin proteins”, Pol J Food Nutr Sci, 68, 335-345. 

  1.    M. Vogelsang-O’Dwyer et al. 2020. ”Comparison of dry fractionation and isoelectric precipitation for production of faba bean protein ingredients: techno-functional, nutritional and environmental performance”. Foods, 9, 322-346.  

  1. Amin et al (2022) ACS Food Sci. Technol. 2022, 2, 604−612  

  1. E. B. Sørensen, ”Antinæringsstoffer i bælgfrugter og metoder til reduktion heraf”, SEGES Innovation P/S. I samarbejde med Innovationscenter for Økologisk Landbrug, juni 2023, s. 2.  

  1.  P. E. Jensen, I. L. Petersen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, ”Plantebaserede fødevarer - en fremtid med uløste udfordringer”, juni 2021 

Læs mere om antinæringsstoffer her...

Måske du også er interesseret i...