Energifordeling
25. september 2023
Det daglige energibehov er individuelt, men den anbefalede energifordeling af fedt, kulhydrat og protein er ifølge Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023 for børn fra 6 måneder og voksne således:
Alder |
Protein |
Kulhydrat |
Fedt |
Børn 6-11 måneder |
7-15% |
45-60% |
30-45% |
Børn 1-2 år |
10-15% |
45-60% |
30-40% |
Over 2 år og voksne |
10-20% |
45-60% |
25-40% |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations 2023
For børn og voksne bør sukker højst bidrage med 10 % af den samlede energi.
Energifordelingen behøver ikke at passe for hvert måltid, men over nogle dage.
Når energifordelingen angives for en råvare, er det misvisende i forhold til forståelsen af sund kost. Energifordelingen skal om muligt regnes ud over en uge. Energifordelingen for en dag eller et måltid bør kun bruges som pejlemærke.
Ifølge Kostundersøgelsen 2011-2013 ser danskernes energifordeling i kosten således ud:
Kilde: Danskernes kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet (2015)
Læs mere om energi her...
Måske du også er interesseret i...
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer forekommer naturligt i flere vegetabilske fødevarer. De kan reducere fordøjelighed og biotilgængelighed af protein og mikronæringsstoffer.