Monoumættede fedtsyrer

07. oktober 2024

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Monoumættede fedtsyrer (MUFA) kaldes indimellem enkeltumættede fedtsyrer og har en enkelt dobbeltbinding i kulstofkæden. Bortset fra transfedtsyrer, som dannes i små mængder i vommen hos drøvtyggere, er alle naturens MUFA cis-fedtsyrer.

MUFA forbindelse

MUFA er forholdsvis varmestabile, hvorfor fx raps- og olivenolie har god holdbarhed og egner sig til at stege i, og de har en neutral eller positiv effekt på blodlipiderne.

Anbefaling – og danskernes faktiske indtag af monoumættet fedt

 

SFA, E%  

MUFA, E%

  PUFA, E%

 TFA, E%  

NNR 2023

Max 10

10-15  

5-10 

Så lav som muligt 

DK 2011-13  

14

13

5,5

0,5

Kilde: Nordic Nutrition recommendations, 2023
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013

Gennemsnitligt får både kvinder og mænd 13 E% MUFA pr. dag, altså indenfor anbefalingerne. Hos ca. 10 % af befolkningen ligger kostens indhold af MUFA tæt på eller under grænseværdierne 10-15 E% og 10 % ligger over.

Hvor får vi det monoumættede fedt fra?

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013

Det høje bidrag af monoumættet fedt (MUFA) fra kød indebærer, at hvis man skærer ned på fedt kød for at forbedre fedtsyrefordelingen, reducerer man ikke kun mættede fedtsyrer, men også indtaget af monoumættet fedt. Forskydninger i fedtsyrefordeling ved reduceret kødindtagelse er dermed ikke så enkle at forudsige, men må verificeres med en kostberegning.

Eksempler på indhold af monoumættede fedtsyrer i produkter

 

Indhold af MUFA pr. 100 g 

Okse, entrecote m. kappe, rå 

10,2 g 

Bacon i tern 

9,16 g 

Marineret sild 

8,5 g 

Svinebryst, rullesteg, rå 

7,2 g

Ost, feta 40+

5,2 g

Fiskefrikadelle 

3,8 g 

Æg, hele

3,8 g

Lammekølle, rå

3,6 g

Kyllingelår, kød og skind, rå

3,6 g

Gravad laks

2,3 g

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af MUFA pr. 100 g

Olivenolie

74,6 g

Rapsolie

55,5 g

Smør, saltet

23,2 g

Solsikkeolie

22 g

Vindruekerneolie

18,2 g

Kokosfedt

5,8 g

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

 

Indhold af MUFA pr. 100 g

Mayonnaise

43,6 g

Pekannødder, tørret

40,6 g

Hasselnødder, tørret

38,1 g

Mandler

27 g

Avokado

11,8 g

Oliven, grønne, konserves

8,2 g

Hørfrø

5,5 g

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023

Fedtsyrefordeling i forskellige kødtyper og mejeriprodukter

Læs mere om fedt her...

Måske du også er interesseret i...