Introduktion
07. oktober 2024
Kulhydrater inddeles i monosakkarider, disakkarider og polysakkarider. Disse betegner, hvilken opbygning der er tale om for et givent kulhydrat. Kulhydrater er en vigtig energikilde, og enkelte væv, blandt andet centralnervesystemet (hjerne og rygmarv), foretrækker glukose (sukker) som energikilde. Når fordøjelige kulhydrater optages i kroppen, foregår det groft sagt ved, at enzymer spalter og dermed nedbryder kulhydratmolekylerne, som indtages. Kroppen er kun i stand til at optage monosakkarider, hvorfor kroppen altså er nødsaget til at nedbryde di- og polysakkarider til monosakkarider, så kroppen kan få næring i form af glukose fruktose, laktose eller galaktose.
Små mængder kulhydrat oplagres i organismen i form af glykogen i lever og muskler. Får kroppen ikke tilstrækkeligt glukose, er disse lagre tømt i løbet af 1/2-1 døgn. Når kroppen mangler glukose, og der ikke er mere kulhydrat, omdannes muskulaturens proteiner til glukose. Kroppen kan ikke omdanne fedtsyrer til glukose. Det er nødvendigt med en vis mængde kulhydrater hver dag, for at kroppen ikke skal bruge for mange af proteinerne til energi. Det kræver, at man får mindst 100 g kulhydrat om dagen for at undgå dette.
Kulhydraterne kan groft inddeles i:
• Stivelse
• Forskellige slags sukkerarter
• Kostfibre
Kulhydrater findes overvejende i vegetabilske fødevarer.
Anbefalinger
Det anbefales af Fødevarestyrelsen at indtage 45-60 E% kulhydrat i løbet af en dag, hvoraf mindst 90 g skal bestå af fuldkorn. Heraf bør tilsat sukker højst bestå af 5 håndfulde om ugen, således at indtaget udgør 5% af det samlede energibehov for en hel uge. Af kostfibre anbefales et indtag på mindst 3 g/MJ for voksne. Det svarer til 25 g/dag for kvinder og 35 g/dag for mænd. Børn anbefales at spise mindst 2-3 g/MJ fra 2-års alderen. Fra skolestart bør indtaget øges gradvist for at nå anbefalingen for voksne i teenage-alderen.
Som mål for kostplanlægning anbefales 52-53 E% kulhydrat.
1 g tilgængeligt kulhydrat giver 17 kJ = 4 kcal
1 g kostfiber giver 8 kJ = 2 kcal
Kilder:
Nordic Nutrition Recommendations, 2023
"Alt om kost", Fødevarestyrelsen
Michael Kristensen og Jane Binau Mønster (2015). Biokemi, Munksgaard. ISBN: 978-87-628-1533-9