Kostfibre i danskernes kost

01. september 2023

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Kostfibre findes kun i fødevarer fra planteriget og er ufordøjelige eller delvis fordøjelige. Kostfibre inddeles i vandopløselige og vanduopløselige. De vandopløselige kostfibre omdannes af tyktarmens bakterier til kortkædede fedtsyrer, som blandt andet har betydning for ernæring af tarmens celler. De vanduopløselige kostfibre stimulerer tarmens bevægelser, idet de suger vand til sig og svulmer op.

Kostfibre i kosten

  • Kornprodukter af kornsorter som rug og havre
  • Bælgfrugter som bønner, kikærter og linser 
  • Frugter og grove grøntsager med deres spiselige skræl

  • Hvedeklid og grahamsmel

Danskerne spiser i gennemsnit 58 gram fuldkorn dagligt. Sammen med bidrag fra andre kilder til kostfibre indtager voksne 22 gram kostfibre dagligt. Børn i alderen 10-17 år har et gennemsnitligt indtag på 18 gram kostfibre. For at få nok kostfibre anbefales det, at unge og voksne spiser ca. 75 gram fuldkorn, og samlet 25 - 35 gram kostfibre om dagen.

Fuldkornsprodukter bidrager væsentligt til danskernes indtag af kostfibre.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013

Læs mere om kulhydrat her...

Måske du også er interesseret i...