Kostfibre i danskernes kost

01. september 2023

Katrine Langvad

Chefkonsulent

Katrine Langvad

Hvad er kostfibre?

Kostfibre kaldes også for de ufordøjelige kulhydrater, hvilket betyder at de ikke optages i vores tarme. Dog vil enkelte typer kostfibre godt kunne blive delvist nedbrudt og derefter delvist optaget. Derfor siger man, at kostfibre bidrager med 8 kJ/g. 
Kostfibre inddeles i vandopløselige og vanduopløselige. De vandopløselige kostfibre omdannes af tyktarmens bakterier til kortkædede fedtsyrer, som blandt andet har betydning for ernæring af tarmens celler. De vanduopløselige kostfibre stimulerer tarmens bevægelser, idet de suger vand til sig og svulmer op.
En af kostfibrenes hovedfunktioner er, at de får maden til at fylde mere og dermed bidrager til en længere mæthedsfornemmelse. Yderligere kan kostfibre hjælpe mod eller forebygge forstoppelse samt en række livsstilssygdomme som eks. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.  
Nye forskningsresultater fra DTU Fødevareinstituttet og Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet viser at kostfibre og mængden vi indtager af kostfibre, har betydning for tarmbakteriernes udnyttelse af den essentielle aminosyre tryptofan. Med andre ord vil tryptofan omdannes til sunde stoffer, hvis vi indtager nok kostfibre og omvendt, hvis vi ikke får nok, vil tryptofan omdannes til stoffer, der ikke ser ud til at være gode for tarmen. 
Disse resultater er med til at forklare hvorfor kostfibre har en sundhedsfremmende og forebyggende effekt. Yderligere vil forskningen kunne bane vejen for bedre kostprincipper og anbefalinger, der er sunde og sygdomsforebyggende.  

Kostfibre i kosten

  • Kornprodukter af kornsorter som byg, rug og havre
  • Bælgfrugter som bønner, kikærter og linser 
  • Frugter og grove grøntsager med deres spiselige skræl

Anbefalingen fra Fødevarestyrelsen lyder på at voksne danskere bør indtage mindst 90 g fuldkorn om dagen - gerne mere.

Danskerne spiser i gennemsnit 82 g fuldkorn dagligt viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som er en af partnerne i Fuldkornspartnerskabet. Undersøgelsen viser, at 60% af danskerne ikke spiser den anbefalede mængde på 90 g fuldkorn om dagen, på trods af at 82 g ligger tæt på den anbefalede mængde. 

Fuldkornsprodukter bidrager væsentligt til danskernes indtag af kostfibre, som anbefales at ligge mellem 25-35 gram kostfibre om dagen.

Fødevare og mængde

Fuldkornsindhold i gram

Havregrød (1 dl havregryn)

35 g

1 skive rugbrød (50 g)

16 g

1 fuldkornsburgerbolle (90 g)

27 g

1 pitabrød

21 g

1 fuldkornsknækbrød

7 g

Fuldkornsris, rå (1 dl)

50 g

Müsli (0,5 dl)

12 g


Fuldkornsprodukter bidrager væsentligt til danskernes indtag af kostfibre.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013

Læs mere om kulhydrat her...

Måske du også er interesseret i...