Kostfibre i danskernes kost
01. september 2023
Kostfibre findes kun i fødevarer fra planteriget og er ufordøjelige eller delvis fordøjelige. Kostfibre inddeles i vandopløselige og vanduopløselige. De vandopløselige kostfibre omdannes af tyktarmens bakterier til kortkædede fedtsyrer, som blandt andet har betydning for ernæring af tarmens celler. De vanduopløselige kostfibre stimulerer tarmens bevægelser, idet de suger vand til sig og svulmer op.
Kostfibre i kosten
- Kornprodukter af kornsorter som rug og havre
- Bælgfrugter som bønner, kikærter og linser
- Frugter og grove grøntsager med deres spiselige skræl
- Hvedeklid og grahamsmel
Danskerne spiser i gennemsnit 58 gram fuldkorn dagligt. Sammen med bidrag fra andre kilder til kostfibre indtager voksne 22 gram kostfibre dagligt. Børn i alderen 10-17 år har et gennemsnitligt indtag på 18 gram kostfibre. For at få nok kostfibre anbefales det, at unge og voksne spiser ca. 75 gram fuldkorn, og samlet 25 - 35 gram kostfibre om dagen.
Fuldkornsprodukter bidrager væsentligt til danskernes indtag af kostfibre.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013
Links til mere viden:
Artikel fra DTU Fødevareinstituttet: Langt mere fuldkorn i danskernes kost
Hvad er fuldkorn?, Fuldkornspartnerskabet
Hvor meget fuldkort skal jeg have?, Fuldkornsparnerskabet
DTU Fødevareinstituttet har i 2008 udarbejdet det vidensgrundlag, som fuldkornskampagnen bygger på. Download rapporten her.