Kulhydrat i danskernes kost
20. januar 2025
Ifølge kostundersøgelsen Danskernes kostvaner 2011-2013 af DTU Fødevareinstituttet indtager voksne danskere i gennemsnit 240 g kulhydrat pr. dag. Kostens indhold af kulhydrat for voksne danskere er i gennemsnit 43 % af den samlede energi, hvilket er i underkanten af anbefalingen på 45-60 E%. Figuren nedenfor viser fordelingen af kilderne til kulhydrat i danskernes kost.
*tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding
Hvem spiser mindst og mest kulhydrat?
I 'Danskernes Kostvaner 2011-2013' ses følgende data:
• Det laveste indtag var på 77 g eller derunder pr. dag hos 1 % i gruppen af 65-75-årige kvinder.
• Det højeste indtag var på 566 g eller derover pr. dag hos 99% i gruppen af 25-34-årige mænd.
• Mænd i gruppen 25-34 år spiser mest kulhydrat og de spiser i gennemsnit 286 g pr. dag
• Piger i gruppen 4-5 år spiser gennemsnitligt mindst kulhydrater- 196 g pr. dag.
Denne gruppe er stærkt efterfulgt af kvinder mellem 55-64 år, der gennemsnitligt spiser 197 g kulhydrat pr. dag
Læs mere om kulhydrat her...
Måske du også er interesseret i...
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer forekommer naturligt i flere vegetabilske fødevarer. De kan reducere fordøjelighed og biotilgængelighed af protein og mikronæringsstoffer.