Introduktion
20. december 2023
På disse sider kan du bl.a. læse om protein i kosten, behov for protein, forskelle på protein fra forskellige kilder, og deraf biotilgængelighed og proteinkvalitet.
Hvad er protein?
Protein er kroppens byggesten, og et af de fire energigivende makronæringsstoffer, sammen med fedt, kulhydrat og alkohol. Proteiner bidrager med energi ved at tilføre kroppen 4 kalorier (kcal)/17 kilojoule (kJ) pr. gram protein, du spiser.
1 g protein = 17 kJ eller 4 kcal
Proteiner er opbygget af 20 forskellige aminosyrer. Aminosyrerne sammensættes med peptidbinger og derved dannes en kæde af aminosyrer i en såkaldt polypeptidkæde, der kan folde sig til tredimensionelle strukturer. Rækkefølgen af aminosyrer i polypeptidkæden bestemmer, hvordan proteinet ser ud og dermed også proteinets funktion.
Hvor får vi protein fra?
Protein findes i diverse fødevarer og bruges primært til opbygning og vedligehold af kroppen. En vis daglig mængde protein fra kosten er livsnødvendigt for at opretholde kroppens funktioner. Proteinindtaget i Danmark udgør ca. 16 % af det samlede energiindtag.
Det er altså nødvendigt at tilføre protein via kosten. Gode proteinkilder er:
- Kød, fjerkræ, fisk og skaldyr
- Æg
- Mejeriprodukter, fx mælk, ost, skyr og yoghurt
- Bælgfrugter, nødder, frø og sojaprodukter
Der findes også protein i brød og kornprodukter, fx rugbrød og havregryn. Ligesom der er små mængder protein i frugt, grøntsager og kartofler.
Fedtstof, sukker, vand og alkohol indeholder meget lidt eller ingen protein.
Proteins rolle i kroppen
Proteiner er kroppens byggesten. Ca. 15% af kroppen består af protein. Proteiner er bl.a. nødvendige for:
- Byggesten i alt væv, fx organer og hud
- Opbygning af muskler - her spiller proteinstrukturerne myosin og aktin en afgørende rolle
- Produktion af hormoner, som bl.a. regulerer vækst og stofskiftet
- Produktion af enzymer, som katalyserer kemiske reaktioner i kroppen. Enzymerne er vigtige ifm. fordøjelse og respiration
- Spiller en afgørende rolle for immunforsvaret og dannelse af antistoffer
- Fungerer som kanal og transportprotein af molekyler over cellemembranen
Der foregår hele tiden en opbygning og nedbrydning af kroppens proteiner. Da protein er cellernes byggesten, afhænger proteinbehovet af kropsvægten og eventuel sygdom, som igen har betydning for energibehovet.
Kilder:
DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013.
Læs om protein her...
Indhold af protein i fødevarer
Her kan du se en tabel over proteinindhold i forskellige fødevarer.
Hvor får danskerne protein fra?
Hvor får danskerne deres protein fra i kosten? Hvilke fødevaregrupper bidrager med mest protein? Læs mere her.
Proteinbehov og anbefalinger
Protein er cellernes byggesten og proteinbehovet afhænger af kropsvægt. Derudover har forskellige grupper, bl.a. ældre og børn, et andet proteinbehov.
For lidt protein?
Proteinbehovet er forskelligt fra person til person. Kan man få for lidt protein? Og i så fald - hvad så?
For meget protein?
Flere vælger at indtage ekstra protein - både gennem kost og gennem proteintilskud. Men kan man få for meget protein? Og hvem bør undgå dette?
Proteiner og mæthed
Proteiner er et af de mest mættende makronæringsstoffer. Den proteininducerede mæthed er varierende og afhænger af flere faktorer. Læs mere her.
Aminosyrer
Aminosyrer deles op i essentielle og ikke-essentielle aminosyrer, og de er proteiners byggesten. Læs mere her.
Proteinkvalitet og -fordøjelighed
Ikke alle proteintyper er ens. Hvorvidt kroppen kan udnytte proteinet optimalt, afgøres af madens indholdet af essentielle aminosyrer og fordøjelighed.
Måling af proteinkvalitet - DIAAS og PDCAAS
Læs om den nye metode til vurdering af proteinkvalitet. DIAAS erstatter PDCAAS metoden og anbefales af en ekspertgruppe fra FAO.
Animalske eller vegetabilske proteiner - er der forskel?
Her kan du dykke ned i emnet proteinkvalitet. Er der forskel på animalske og vegetabilske proteinkilder? Læs mere her.
Proteinernes biotilgængelighed og anti-næringsstoffer
Læs om proteinernes biotilgængelighed, og hvad der er årsag til variation i biotilgængelighed.
Får du nok protein? Og hvad er kvaliteten af det protein, du indtager?
Protein er kroppens byggesten og bruges til at opbygge og vedligeholde muskler, danne nye celler samt til at transportere enzymer, hormoner og antistoffer rundt i kroppen. Beregn dit proteinindtag her.