Indhold af protein i fødevarer
20. december 2023
Protein findes i mange forskellige fødevarer, men i forskellig mængde.
De nedenstående tabeller visualiserer til sammenligning, hvilke mængder der reelt skal til for at opnå samme proteinindhold fra forskellige animalske og vegetabilske fødevarer. Der er dog ikke taget højde for proteinkvalitet. Tabellerne belyser også andre problemstillinger som fx øget indtag af kJ og forlænget tilberedningstid. Bønner skal stå i blød i 10-12 timer og derefter koge i 45 minutter.
Protein pr. 100 g |
|
Ost 30+ |
28 g |
Ost 45+ |
24 g |
Kyllingebryst, rå |
22 g |
Schnitzel af inderlår fra gris, rå |
21 g |
Mørbrad fra gris, rå |
21 g |
Kalvetyndstegsfilet, rå |
21 g |
Oksemørbrad, rå |
21 g |
Flæskesteg, rå |
18 g |
Okseculotte, rå |
17 g |
Æggeblomme, rå |
16 g |
Lammebryst, rå |
15 g |
Hytteost, 5% |
13 g |
Hele æg, friland, rå |
12 g |
And med skind, rå |
12 g |
Skyr, 0,2% |
11 g |
Æggehvide, rå |
10 g |
Minimælk |
3,4 g |
Frugtyoghurt, 0,4% |
3,3 g |
|
Protein pr. 100 g |
Jordnød |
30 g |
Mandler, rå |
26 g |
Hasselnødder |
16 g |
Havregryn |
14 g |
Edamamebønner |
12 g |
Kogte kikærter, konserves |
7,2 g |
Kogte røde kidneybønner, konserves |
7,2 g |
Kogte grønne linser, konserves |
6,6 g |
Broccoli, rå |
3,6 g |
Champignon, rå |
2,3 g |
Grønne bønner, rå |
1,9 g |
Blomkål, rå |
1,7 g |
Gulerod, rå |
0,3 g |
Kilder:
"Typiske vægte for madvarer". Scandinavian Journal of Nutrition 1996;40(4) suppl. No. 32, S 129 - S 152.
DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata, december 2023
Læs mere om protein her...
Måske du også er interesseret i...
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer forekommer naturligt i flere vegetabilske fødevarer. De kan reducere fordøjelighed og biotilgængelighed af protein og mikronæringsstoffer.