Calcium
01. december 2023
Næsten al kroppens calcium findes i knogler og tænder, mens en lille smule findes frit i plasma. Denne frie mængde calcium har forskellige funktioner. Det indgår i nervetransmissioner, ved enzymatiske reaktioner, har betydning for blodets evne til at størkne og indflydelse på musklernes funktionsevne. Knoglerne nedbrydes og opbygges kontinuerligt, hvilket betyder, at calcium hele tiden bliver udskiftet/fornyet.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
Nedenfor ses det anbefalede daglige indtag af calcium.
Kvinder |
Mænd |
|
Børn 1-3 år |
450 mg |
450 mg |
Børn 4-6 år |
800 mg |
800 mg |
Børn 7-10 år |
800 mg |
800 mg |
11-14 år |
1150 mg |
1150 mg |
15-17 år |
1150 mg |
1150 mg |
18-24 år |
1000 mg |
1000 mg |
25-50 år |
950 mg |
950 mg |
51-70 år |
950 mg |
950 mg |
> 70 år |
950 mg |
950 mg |
Gravide |
950 mg |
|
Ammende |
950 mg |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Danskerne får gennemsnitligt 1091 mg calcium pr. dag. De danske kvinder får i gennemsnit 1014 mg calcium pr. dag og de danske mænd får i gennemsnit 1172 mg calcium pr. dag.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Da mælk og mejeriprodukter er den største enkeltkilde til calcium i danskernes kost, vil fravalg af disse produkter indebære en risiko, især for børn og for de voksne, der ikke spiser så mange grøntsager.
For meget og for lidt calcium
Ca. 60 % af danskernes calciumtilførsel kommer fra mælk, mælkeprodukter og ost. ½ liter mælk tilfører 600 mg calcium. Drikker man ikke mælk, skal ca. 300 mg erstattes fra øvrig mad eller calciumtilskud, da en god og varieret kost uden mejeriprodukter giver ca. 300 mg calcium.
Børns kost kan ikke tilrettelægges, så calciumbehovet dækkes via maden, når mælk/mælkeprodukter udelades.
Man skal have stor ernæringsindsigt, lyst til at fravige de gængse danske kostvaner samt forståelse for behovet for kontinuitet i forsyningen for at dække voksnes calciumbehov via maden.
Kilder og biotilgængelighed
Ifølge 'Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne calcium fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Absorption af calcium påvirkes af andre stoffer i fødevarerne. I vegetabilske produkter forekommer stoffer som fytat (fx bønner, korn) og oxalat (fx rabarber, spinat), som er stærke calciumbindere. Calciumfytat og calciumoxalat spaltes stort set ikke, og calcium i denne form absorberes derfor stort set ikke i tarmkanalen. En direkte sammenligning af forskelligt calciumindhold fra en levnedsmiddeltabel vil være misvisende, da biotilgængeligheden er vidt forskellig. Fx optages 5 % af calcium fra spinat, ca. 32 % fra mælk og ca. 59 % fra grønkål.
Du kan læse mere om biotilgængelighed af calcium i dette studie.
Calcium er varmestabilt og forbliver i mælken uanset fedtindhold. Calcium er bundet til proteinet casein, så ost har et højt calciumindhold, mens valle og myseost, som er baseret på valle, har et lavere calciumindhold.
Eksempler på calcium i forskellige fødevarer
|
Indhold af calcium pr. 100 g |
Ost, fast, 30+ |
733 mg |
Sardin i olie, konserves |
420 mg |
Ymer, naturel |
197 mg |
Minimælk, 0,5 % |
124 mg |
Rejer, kogt |
115 mg |
Æg, hele, rå |
40 mg |
Laks, rå |
20 mg |
|
Indhold af calcium pr. 100 g |
Mandel, rå |
256 mg |
Grønkål, rå |
219 mg |
Spinat, rå |
129 mg |
Tofu |
128 mg |
Oliven, grønne, konserves |
120 mg |
Brune bønner, tørrede |
77 mg |
Havregryn |
53 mg |
Hvidkål, rå |
51 mg |
Broccoli, rå |
44 mg |
Rugbrød, fuldkorn |
28 mg |
Blomkål, rå |
25 mg |
Agurk, rå |
21 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata december 2023
Pr. 100 g |
Indhold af calcium |
% optages |
Tilgængeligt calcium |
Spinat |
130 mg |
5 |
6,5 mg |
Minimælk |
124 mg |
32 |
39,4 mg |
Grønkål |
210 mg |
59 |
73,1 mg |
Tilgængeligt calcium i eksempler på daglige portionsstørrelser
1 dagsportion |
Tilgængeligt calcium |
|
Spinat |
150 g |
10 mg |
Minimælk |
400 g |
159 mg |
Grønkål |
150 g |
110 mg |
Se vores plakat om calcium, der viser, hvor meget man skal spise af forskellige fødevarer for at få samme mængde calcium, som man får ved at drikke et glas mælk.