Cholin
20. januar 2025
Cholin er en organisk aminforbindelse der klassificeres som et vandopløseligt essentielt næringsstof. Det grupperes indenfor B-vitaminerne. Cholin findes i fødevarer som enten frit cholin eller som ester-forbindelser. Cholin er med til at omsætte ”one-carbon” og lipoproteiner. Det er en komponent i cellemembraner, og indgår i neurotransmitteren acetylcholin, hvilket betyder, at det spiller en vigtig rolle for centralnervesystemet.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
I tabellen ses anbefalede daglige indtag for cholin.
Kvinder |
Mænd |
|
Provisorisk AR |
320 mg |
320 mg |
AI |
400 mg |
400 mg |
AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Data for indtag i Danmark er ikke tilgængelig. En af studierne fra NNR2023 har rapporteret, at voksne mellem 18 og 75 i Sverige og Finland i gennemsnit har et indtag på 317-468 mg/dag blandt mænd og 317-404 mg/dag blandt kvinder.
Risikogrupper
Det er påvist, at mangel på cholin kan medføre leverskade, men der er ikke identificeret nogle specifikke risikogrupper. Gravide og ammende kvinder samt børn kan potentielt være mere udsatte.
For meget og for lidt cholin
Symptomer som forhøjet blodtryk, maveproblemer og en fisket kropslugt er kendte indikatorer på et for højt indtag af cholin. Den præcise værdi for dette niveau er endnu ikke blevet bestemt.
Kilder og biotilgængelighed
De primære kilder til cholin er kød, mælkeprodukter, æg og korn. Cholin optages i tyndtarmen gennem tarmvæggens enterocyter via cholin transportprotein-1 (CTL1).
Eksempler på cholin i forskellige fødevarer
Indhold af cholin pr. 100 g |
|
Torskerogn |
335 mg |
Æg |
294 mg |
Leverpostej |
229 mg |
Kalvekød. inderlår |
120 mg |
Kyllingepålæg |
117 mg |
Rullepølse |
110 mg |
Marinerede sild |
104 mg |
Laks, vild, rå |
94,6 mg |
Oksekød, culotte |
92,9 mg |
Indhold af cholin pr. 100 g |
|
Soltørrede tomater |
105 mg |
Kaffe, instant pulver |
102 mg |
Hørfrø |
78,7 mg |
Chiafrø |
78,7 mg |
Hvid quinoa |
70,2 mg |
Kombu tang |
64,6 mg |
Kikærter, kogte, konserves |
42,8 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024