Cholin

20. januar 2025

Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund

Cholin er en organisk aminforbindelse der klassificeres som et vandopløseligt essentielt næringsstof. Det grupperes indenfor B-vitaminerne. Cholin findes i fødevarer som enten frit cholin eller som ester-forbindelser. Cholin er med til at omsætte ”one-carbon” og lipoproteiner. Det er en komponent i cellemembraner, og indgår i neurotransmitteren acetylcholin, hvilket betyder, at det spiller en vigtig rolle for centralnervesystemet. 

Anbefalet og faktisk indtag om dagen

I tabellen ses anbefalede daglige indtag for cholin.

 

Kvinder 

Mænd 

Provisorisk AR

320 mg

320 mg

AI

400 mg

400 mg

 AR: Den forventede anbefaling for halvdelen af alle individer i en given aldersgruppe, AI: Det anbefalede indtag baseret på observerede eller eksperimentelt bestemte estimater af en befolkningsgruppe med tilstrækkeligt indtag.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023

Data for indtag i Danmark er ikke tilgængelig. En af studierne fra NNR2023 har rapporteret, at voksne mellem 18 og 75 i Sverige og Finland i gennemsnit har et indtag på 317-468 mg/dag blandt mænd og 317-404 mg/dag blandt kvinder. 

Risikogrupper

Det er påvist, at mangel på cholin kan medføre leverskade, men der er ikke identificeret nogle specifikke risikogrupper. Gravide og ammende kvinder samt børn kan potentielt være mere udsatte.

For meget og for lidt cholin

Symptomer som forhøjet blodtryk, maveproblemer og en fisket kropslugt er kendte indikatorer på et for højt indtag af cholin. Den præcise værdi for dette niveau er endnu ikke blevet bestemt.

Kilder og biotilgængelighed

De primære kilder til cholin er kød, mælkeprodukter, æg og korn. Cholin optages i tyndtarmen gennem tarmvæggens enterocyter via cholin transportprotein-1 (CTL1). 

Eksempler på cholin i forskellige fødevarer

 

 

Indhold af cholin pr. 100 g 

Torskerogn

335 mg

Æg

294 mg

Leverpostej

229 mg

Kalvekød. inderlår

120 mg

Kyllingepålæg

117 mg

Rullepølse

110 mg

Marinerede sild

104 mg

Laks, vild, rå

94,6 mg

Oksekød, culotte

92,9 mg


 

 

Indhold af cholin pr. 100 g 

Soltørrede tomater

105 mg

Kaffe, instant pulver

102 mg

Hørfrø

78,7 mg

Chiafrø

78,7 mg

Hvid quinoa

70,2 mg

Kombu tang

64,6 mg

Kikærter, kogte, konserves

42,8 mg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet – Fødevaredatabase december 2024

Læs om andre mineraler her...

Måske du også er interesseret i...